Naam van P/O Paul Hellegers op gedenkteken voor de slachtoffers van twee wereldoorlogen

Paul Marie Constant Hellegers, geboren te Venlo, Nederland, op 7 maart 1923, overleden te Gouloux, Nièvre, Frankrijk in de nacht van 10 op 11 augustus 1944.

Paul Hellegers werd geboren te Venlo maar de familie verhuisde in april 1938 naar Kanne in België. Mogelijk volgde er nog een tweede verandering van woonst want volgens de CWGC-databank woonden zijn ouders in Lanaken. Zijn vader Clement Hellegers was Nederlander, zijn moeder Jeanne Boland had de Belgische nationaliteit en werd geboren te Verviers. Paul had nog vier broers. Zijn familie zou tijdens de oorlog in Groot-Brittannië verbleven hebben en een familiefoto toont de vader met zijn vijf zonen waarvan drie in uniform.

Minstens twee van de Hellegers-zonen gingen bij de Royal Air Force: Paul en Anthony. Zijn oudere broer, Sgt Anthony Hellegers, was piloot bij 320 Squadron, een eenheid met vooral Nederlandse en enkele Belgische bemanningen. In 1943 was Paul Hellegers (RAF-service nummer 177029) in Canada voor zijn opleiding als piloot. Bij zijn terugkeer in Groot-Brittannië kwam hij bij 640 Squadron terecht, een eenheid in Bomber Command, uitgerust met Handley Page Halifax.

Tijdens een opdracht naar spoorwegknooppunten bij Dijon, Frankrijk, in de nacht van 10 op 11 augustus 1944, werd zijn Halifax III NA563 C8-Y neergeschoten door de luchtafweer. Dit bombardement kaderde waarschijnlijk in de nakende invasie van Zuid-Frankrijk die op 15 augustus 1944 begon. De locatie van de crash is blijkbaar het voorwerp van discussie. Volgens minstens één bron zou de crashplaats zich situeren bij ‘Fontaine Melon’, een plaatsje ten oosten van Gouloux. Anderen vermelden Montsauche-les-Settons, een dorp of gemeente grenzend aan maar gelegen ten zuidwesten van Gouloux.

De volledige bemanning kwam om het leven. Naast de piloot, P/O Paul Hellegers, bestond de bemanning uit boordwerktuigkundige Sgt Bernard P Wood, navigator Sgt George H Richold, bommenrichter Sgt Kenneth J Stewart, radio-operator Sgt William G Jeffrey, en boordschutters Sgt Harold E Smith en Sgt William Bryce. De zeven bemanningsleden werden door het maquis op 13 augustus 1944 clandestien begraven in Ouroux-en-Morvan, ten zuidwesten van Montsauche-les-Settons. Op die plaats bestaat er nog steeds een ‘begraafplaats’ maar de stoffelijke resten van de Halifax-bemanning en 21 verzetsstrijders die er begraven werden, zijn later overgebracht naar andere begraafplaatsen. De RAF-bemanning werd op 21 februari 1947 overgebracht naar de Commonwealth-begraafplaats van Pont du Cens Communal Cemetery te Nantes.

De naam van Paul Hellegers wordt vermeld op de plaquette in het Valuascollege in Venlo. Hij is ook herdacht op een gedenkplaat op de Nederlandse Militaire Begraafplaats van Orry-la-Ville, ten noorden van Parijs. Op deze begraafplaats rusten 114 Nederlandse in Frankrijk gesneuvelde militairen en 108 andere, waaronder dus Paul Hellegers, worden herdacht op drie gedenkplaten.

Als inwoner van Lanaken staat de naam van Paul Hellegers vermeld op het gedenkteken voor de slachtoffers van de beide wereldoorlogen. Aan de centrale gedenkzuil voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werden links en rechts twee panelen toegevoegd met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De naam van Paul Hellegers staat bovenaan het linkse paneel, samen met heel wat Belgische gesneuvelden van mei 1940.

Beelden: © Luc Van Waeyenberge
Datum gebeurtenis:
11/08/1944
Datum registratie:
12/10/2023
Locatie:
Naam van P/O Paul Hellegers op gedenkteken voor de slachtoffers van twee wereldoorlogen
Adres:
Kerkplein, Lanaken
Lengtegraad:
5°39’05.2″E
Breedtegraad:
50°53’22.5″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus