Monument voor slachtoffers van het ongeval met C-119 CP45

Uit Nederland kregen we op 20 augustus 2011 deze interessante melding van Wim Bougie: ‘ik weet niet of het bij u bekend is. Zeer waarschijnlijk bevindt zich nog steeds een gedenkteken op Oefenterrein Sennelager (Belle Alliance).
Als gepensioneerd beroepsmilitair van de Nederlandse Landmacht betrokken wij ‘s nachts in 1975  een opstelling aldaar. Toen ik bij dageraad de voertuigen ging controleren stuitte ik per toeval op een gedenkteken/monument van Belgische para’s die aldaar verongelukt waren. Jaren later kwam ik –als luchtvaartenthousiast– in Schaffen en vond er een aanknopingspunt met dat monument in Sennelager. Sennelager behoort tot de stad Paderborn, regio Detmold in Noordrijn-Westfalen.
Op 26 juni 1963 verloren 5 bemanningsleden en 33 parachutisten het leven toen de C-119 CP45 (15 Wing) neerstortte in Detmold (toen Federale Republiek Duitsland). Dankzij de heldenmoed van de bemanning en van dispatcher 1 Sgt Maj Edmond Chabot hadden voor de crash nog negen para’s het toestel kunnen verlaten.
De 13de Compagnie van het 1ste Bataljon parachutisten had een sprong moeten uitvoeren in het kader van een oefening Lance One. Ze zouden springen uit vier C-119 maar omdat de weersomstandigheden te slecht waren werd beslist om de para’s af te zetten op de RAF luchtmachtbasis van Gütersloh. De naderingsas ligt boven het schietveld van het Britse leger te Sennelager. Op het moment dat schietoefeningen moeten beëindigd zijn, lanceert een mortiereenheid nog enkele obussen. De CP45 wordt door een van de projectielen geraakt, ter hoogte van de brandstoftank in de rechtervleugel.
Na de vraag uit Nederland hebben we Marc Crabs gecontacteerd, een van de overlevenden van de crash. Het toeval wil dat hij enkele dagen later terug naar Sennelager reisde, hij blijft er zijn overleden kameraden gedenken. Een getuigenis van Marc Crabs is te vinden in Dakota News Nr 23 van juni 2003 (dank aan Johny Nys en Hubert Verstraeten).
Verschillende graven en monumenten in deze database van het Belgisch luchtvaarterfgoed herdenken de crash van de CP45.
Een recente reportage over een herdenking is te vinden op:
Beelden: © Marc Crabs
Datum gebeurtenis:
26/06/1963
Datum registratie:
02/10/2011
Locatie:
Monument voor slachtoffers van het ongeval met C-119 CP45
Adres:
Het monument staat op het militair domein van Sennelager en is niet toegankelijk voor het publiek.

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus