Graf van Marcelle Van Langenhove, hostess Sabena DC-4 OO-CBE

Marcelle Van Langenhove was een airhostess aan boord van de DC-4 OO-CBE die op 13 mei 1948 in Libenge crashte.
Het ongeval met de Sabena Douglas DC-4 OO-CBE wordt uitgebreid behandeld in ‘Libenge 1948. Analyse de la gestion à court et à long terme d’une catastrophe aérienne au Congo Belge’, een goed gedocumenteerd eindwerk van Quentin De Knop voor het behalen van een Master in de geschiedenis (UCL, september 2018).
Op 13 mei 1948 crashte de Sabena DC-4 in het evenaarswoud van Belgisch-Congo, op weg van Léopoldville naar Brussel, net voor het een tussenlanding kon maken in Libenge. De landing in Libenge was voorzien om 13 uur (allemaal lokale tijden), de crash moet hebben plaatsgevonden rond 12.55 uur. De overheid in Libenge maakte zich aanvankelijk weinig zorgen om de DC-4 omdat er geen passagiers moesten ontschepen of inschepen. Men vermoedde dat de piloot een andere landingsplaats had gekozen. Pas zeven uur na de geplande landingstijd in Libenge, kreeg de lokale overheid te horen dat het vliegtuig was vermist.
Pas op vrijdag 14 mei hebben reddingswerkers vanuit de Sabena Lockheed Lodestar OO-CAV de verongelukte DC-4 kunnen waarnemen. De eerste reddingsploeg kwam toe op 14 mei rond 13.30 uur. Nog diezelfde dag werd de enige overlevende passagier naar Libenge getransporteerd om op zaterdag 15 mei te worden overgevlogen naar Léopoldville.
Ook op vrijdag 14 mei zijn al lichamen van 25 slachtoffers overgebracht naar Libenge. De identificatie van de stoffelijke resten verliep zeer moeizaam. Van de 31 slachtoffers kon men in totaal 30 lichamen bergen, het lichaam van een baby bleef vermist. Ongeveer een jaar na het ongeval werd het lichaam van air hostess Marcelle Van Langenhove overgebracht naar België. Ook het lichaam van passagier Myra Maes werd overgebracht naar België (zie databank). Alle andere slachtoffers rusten nog op de begraafplaats in Libenge.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 18/03/2009 | © Archief Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
13/05/1948
Datum registratie:
22/03/2009
Locatie:
Graf van Marcelle Van Langenhove, hostess Sabena DC-4 OO-CBE
Adres:
Kerkhof, Onze-Lieve-Vrouwvoorplein, Laken, Brussel
Lengtegraad:
4°21’17.6″E
Breedtegraad:
50°52’42.9″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus