Gedenkplaat voor twee ParaCommando’s omgekomen bij de crash van C-119 CP45

Tijdens de militaire oefening “Lance One” waren de 13de Compagnie en enkele radio-operators van het 1ste Bataljon Parachutisten op 26 juni 1963 van Melsbroek opgestegen met vier C-119s om een valschermsprong uit te voeren ten zuiden van het Duitse Büren. Door de slechte weersomstandigheden kon de dropping van de para’s niet doorgaan. Er werd koers gezet naar het RAF-vliegveld Gütersloh om de toestellen daar aan de grond te zetten. Bij het overvliegen van het militair oefenterrein Sennelager werd de CP45 getroffen door mortiervuur. De naderingsas van Gütersloh ligt boven het schietveld van het Britse leger te Sennelager. Op het moment dat schietoefeningen moeten beëindigd zijn, lanceert een mortiereenheid nog haar laatste obussen. De CP45 wordt door een van de projectielen geraakt ter hoogte van de brandstoftank in de rechtervleugel.
Aan boord van de CP45 zaten vijf bemanningsleden en 42 para’s. Door het koelbloedig optreden en de heldhaftige houding van de bemanning en van de onderichters van de para’s konden nog negen parachutisten het vliegtuig veilig verlaten. Sgt-Majoor Chabot kon nog een deur openen, hijzelf overleed. De vijf bemanningsleden (Ltn Kol Kreps, Cdt Leurent, Adj Verheesen, Adj Veugen en 1SM Zwaenepoel) en 33 inzittenden verloren het leven. Het ongeval gebeurde in Detmold (Noordrijn-Westfalen).
Twee van de Para’s waren afkomstig van Visé. Voor François Lavigne en Fernand Warnant werden op de begraafplaats van Visé twee bijna identieke gedenkplaten aangebracht, de eerste aan de ingang van de begraafplaats en een tweede op kapel voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog centraal op de begraafplaats. Op de kapel is eveneens een plaat aangebracht met een fragmentje van de C-119 CP45 en een tweede plaat met de afbeelding van een para en een C-130. De gedenkplaat werd onthuld ter gelegenheid van de 40e verjaardag van het ongeluk in 2003.
De twee slachtoffers werden, samen met 19 andere lotgenoten, begraven op een ereperk op het vliegveld van Diest-Schaffen. De anderen werden in hun woonplaats begraven.

Beelden: © Luc Wittemans, 02/05/2021
Datum gebeurtenis:
26/06/1963
Datum inhuldiging:
26/06/2003
Datum registratie:
26/07/2021
Locatie:
Gedenkplaat voor twee ParaCommando’s omgekomen bij de crash van C-119 CP45
Adres:
Begraafplaats van Loreto, Rue Porte de Lorette, Visé
Lengtegraad:
5°42’04.4″E
Breedtegraad:
50°43’52.6″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus