Gedenkplaat voor baron de Caters

Deurne, 4 oktober 2009. Vandaag nam de Luchthaven Antwerpen voor de eerste keer deel aan de Open Bedrijvendag. Ook diverse firma’s die gevestigd zijn op de luchthaven, openden hun deuren voor het talrijk opgekomen publiek. Ter gelegenheid van 100 jaar gemotoriseerde luchtvaart in Antwerpen onthulde de Antwerpse gouverneur een gedenkplaat voor baron de Caters.

Het idee om de honderdste vlucht van Pierre de Caters te herdenken ontstond bij de Guy de Caters, de schoonzoon van pionier baron Pierre de Caters. Vanuit de Vielles Tiges de Belgique (www.vieillestiges.be) werd het idee van de gedenkplaat gesteund door voorzitter Lt Gen Vl Michel Mandl en bestuurder Danny Cabooter. Er werden drie dergelijke platen vervaardigd. Een plaquette werd overhandigd aan de stad Terhulpen, een andere aan het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Deze twee krijgen later nog een definitieve plaats toegewezen. De derde plaat werd vandaag in de vertrekhal van Luchthaven Antwerpen gehangen.

Ter ere van eeuwfeest werd op Open Bedrijvendag in de incheckzone van het luchthavengebouw door de Antwerpse gouverneur Cathy Berx een gedenkplaat onthuld. Berx: “Ik begin met wat jeugdsentiment. Toen ik klein was heb ik mijn vader dikwijls komen uitwuiven toen hij voor zakenreizen vertrok voor Agfa Gevaert, ik heb hem hier ook dikwijls mogen verwelkomen toen hij terugkwam van die trips. Maar laat ons verder teruggaan in de tijd. Honderd jaar geleden werd in Antwerpen de eerste vliegweek georganiseerd. In 1923 was de terminal nog een spoorwegstation. In 1929 werd de nieuwe terminal geopend, een gedurfd ontwerp van Stanislas Jasinski. Dat ondertussen beschermde luchthavengebouw werd op amper negen maanden opgetrokken. Konden we nu nog maar zo snel een bouwproject van dat formaat afwerken ! Antwerpen heeft een erg efficiënte luchthaven en dat moeten we zo houden. Met zijn 180.000 passagiers per jaar en 560 arbeidsplaatsen is dit een economische troef voor onze havenstad”.

Gouverneur Cathy Berx en Bernard Van Milders (voorzitter Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en afgevaardigd bestuurder van FLYINGGROUP) bij de zopas onthulde gedenkplaat.

Beelden: ©Paul Van Caesbroeck, 04/10/2009
Datum gebeurtenis:
1909
Datum inhuldiging:
04/10/2009
Datum registratie:
05/10/2009
Adres:
Vertrekhal Luchthaven Antwerpen

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus