Burgerschuilkelders Denderleeuw

Volgens informatie ontvangen van Erwin Heylens (Voorzitter Commissie Patrimonium, Culturele Adviesraad Denderleeuw) werden hier in Denderleeuw tijdens de Tweede Wereldoorlog 12 of 13 schuilkelders gebouwd voor de lokale bevolking. Een zou nog overblijven op de terreinen van de spoorwegen langs de Theo De Cleynlaan, die zou nog in gebruik zijn als materiaalhok. Een tweede overblijver bevindt zich daar recht tegenover, langs de andere kant van de sporen. Hij staat langs het straatje dat vroeger naar de voetgangersbrug ‘de “passerelle” in de volksmond) over de spoorweg liep vanuit de Guido Gezellestraat naar de Theo De Cleynlaan. De derde schuilkelder bevindt zich onder de parking voor het gemeentehuis. Slechts zeer zelden wordt hij voor het publiek open gesteld.

Update 10 oktober 2020: de twee schuilkelders langs de Theo De Cleynlaan en aan de overkant van de sporen zijn ondertussen afgebroken wegens werken aan de stationsomgeving. De schuilkelder onder de parking van het gemeentehuis bestaat nog.

 

 

 

Beelden: © Erwin Heylens
Datum gebeurtenis:
1942
Datum registratie:
02/11/2007
Adres:
Op spoorwegterreinen in de Theo De Cleynlaan en nabij de A. De Cockstraat (bij het gemeentehuis).

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus