Zolo rond de wereld

Hier is Zara nog de Piper van de familie aan het tanken, binnenkort is het de beurt aan haar eigen Shark ULM. (Foto Beatrice De Smet)

Schoten, 1 juli 2021. De naam ‘Rutherford’ is niet onbekend in het Belgische luchtvaartwereldje. Sam was de organisator van de Zoute Air Trophy, en is een ferrypiloot die bovendien een bedrijfje runt dat allerlei avontuurlijke vliegreizen organiseert. Zo staat hij samen met zeven andere Europese vliegtuigen in de startblokken om naar Groenland te vertrekken later deze zomer. Deze expedities laten ook minder ervaren piloten toe om nieuwe horizonten te verkennen met de nodige omkadering.

Dit artikel gaat echter over dochter Zara. Op haar 19 jaar heeft ze de ambitie om:

  • Als jongste vrouw solo om de wereld te vliegen
  • De eerste Belg te zijn die dit doet (ze heeft een dubbele Belgisch-Britse nationaliteit, en is in België geboren en opgegroeid)
  • Én om de jongste persoon te zijn die solo met een ULM om de wereld vliegt.

Die droom komt natuurlijk niet uit het niets. Met twee vliegende ouders, zat Zara al als baby achteraan in de Piper van de familie … en dit was niet enkel voor de spreekwoordelijke toertjes rond de kerktoren. “Ik herinner me nog levendig de vluchten in Namibië, Zimbabwe en Botswana. De uitzichten waren geweldig en de giraffen en zebra’s op de grond amper te tellen.”

Vanaf ze baby was vlogen Zara en haar kleinere broer Mack al mee met papa en mama. Hier een familiekiekje vanuit de Maule boven Afrika. (Foto Beatrice De Smet)

De honderden uren die ze op deze manier in een vliegtuig doorgebracht heeft, staan dan wel niet in haar logboek, maar het is zeer waardevolle ervaring. Dat ze momenteel ‘slechts’ een ULM brevet heeft met ‘slechts’ 80 uur gelogde ervaring, geeft dan ook een vertekend beeld.

Dat beide ouders piloot zijn, helpt alvast om van thuis uit de nodige morele steun te krijgen. Alhoewel… “Mijn moeder is ook wel heel enthousiast, maar voorzichtiger. Uiteindelijk heb ik haar wel kunnen overtuigen.”

Zara is in ieder geval ondernemend genoeg: “Wanneer ik 16 was, begon ik met ‘sneaker reselling’ – het kopen van zeer gelimiteerde oplages van sportschoenen van bijvoorbeeld Nike en Adidas. Wanneer deze officieel uitverkocht zijn, kan je ze voor veel meer verkopen. Op die manier verdiende ik wat geld, en bovendien merkte ik dat ik alles wat hieraan gerelateerd was écht wel heel leuk vond.”

Uren aan een stuk in een overlevingspak is het lot van iedereen die in een eenmotorig toestel de Oceaan wil oversteken. (Foto Sam Rutherford)

50.000 kilometer voor de boeg

Op Zara’s site kan je een kaartje vinden met de geplande route. Om in aanmerking te komen om in het Guinness Record Book vermeld te worden, is het een vereiste dat het traject via twee antipoden gaat (punten die aan de andere kant van de globe liggen). Het eerste plan was om zo’n punt in Europa of Afrika te nemen, maar dan zou de tegenpool in het midden van de Stille Oceaan liggen… niet erg handig met een eenmotorige ultralight… De keuze die nu genomen is, is een punt in Columbia en één in Indonesië.

Een andere zaak die opvalt, is dat Zara plant om door China te vliegen. Er is nét een – mannelijke – piloot in een vliegtuig de wereld om, en die moest een stuk omvliegen om zeker niet in Chinees luchtruim te komen. “Ik heb dankzij ‘MAK Aviation Services’ al de toelating om door Rusland te vliegen, en heb er vertrouwen in dat mijn team dit ook voor China in orde kan brengen,” aldus Zara.

Momenteel bereid de ULM-pilote zich voor door een aantal langere ferryvluchten mee te volgen… ook meteen de reden waarom haar drukke agenda enkel maar een interview per mail toeliet.

250 km/uur

Om die route af te leggen heeft Zara beschikking over een Shark ultralight (www.shark.aero). Dit Slovaaks vliegtuig ziet er niet alleen ongelooflijk sjiek uit, het is ook lekker snel met een economische kruissnelheid 250 kilometer per uur. Om aan die snelheid te komen, is er een intrekbaar landingsgestel, een propeller met variabele pitch en zijn de zitjes achter elkaar geplaatst in plaats van naast elkaar. Als brandstof geen probleem is, kan je zelfs 300 kilometer per uur halen uit de Rotax 912 van 100 pk!

Momenteel heeft Zara een Franse ULM-licentie. Een PPL staat op haar to-do lijst zodat ze in de toekomst ferryvluchten kan blijven doen. (Foto Beatrice De Smet)

De tandemplaatsing van de zitjes is niet het enige element dat dit toestel op een militaire trainer doet lijken: in plaats van een gewone stick in het midden, is er hier een sidestick om te sturen.

De reikwijdte van 1.600 kilometer – met ferrytanks – moet toestaan dat ook grotere stukken water zonder probleem bedwongen kunnen worden.

Zelfs met die snelheid gaat het twee tot drie maanden duren tegen Zara ‘rond’ is. Hoe lang dit exact gaat zijn is moeilijk te zeggen, want het is natuurlijk zeer afhankelijk van het weer… Ondanks de glass cockpit in de Shark, is Zara verplicht om VFR te blijven.

In ieder geval: ondanks bovenstaande minpuntje tegenover ‘échte’ vliegtuigen, blijkt nog maar eens dat een ‘ULM’ niet moet onderdoen! Ik zie slechts een zéér beperkt aantal toestellen van de Belgische vloot in staat een dergelijke trip te maken. Zeker als het maximale gewicht ook in ons land naar 600 kilogram gaat, valt er volgens mij heel wat te verwachten in dit domein.

Hier is Zara nog de Piper van de familie aan het tanken, binnenkort is het de beurt aan haar eigen Shark ULM. (Foto Sam Rutherford)

Girl Power!

Zara heeft in ieder geval nog tijd om het record te breken. Momenteel staat het wereldrecord voor de jongste pilote die alleen rond de wereld gevlogen is, Shaesta Waiz, op 30 jaar. Dit is een enorm verschil met de jongste man. Dit record stond op 18 jaar en 5 maanden, maar momenteel is Travis Ludlow al een eind onderweg om dit te breken.

Na haar trip wachten gewoon terug de studies. Misschien ietwat verbazend gaat Zara niet voor een carrière in de cockpit. Ze ziet het nog wel zitten om als ferrypiloot aan de slag te blijven om op die manier mooie plekjes te bezoeken. Een PPL-licentie met IFR rating staat op de agenda om dit te kunnen verwezenlijken.

Haar échte professionele ambitie ligt echter in de IT, en het zijn dan ook studies in die richting die ze gaat aanvatten.

Eén van de redenen om de vlucht te doen, is om andere meisjes te stimuleren om te kiezen voor studies in het STEM-domein (Science, Technology, Engineering, Math). Enkele van de sponsor van haar trip zijn bedrijven in deze sector die door vrouwen geleid worden, en ook de goede doelen die ze onder de aandacht wil brengen, ‘Girls Who Code’ en ‘Dreams Soar’ steunen dit doel.

Over sponsors gesproken: momenteel heeft ze enkel buitenlandse financiers. Welk Belgisch bedrijf wil zijn naam verbinden aan dit avontuur? Er is nog plaats op haar vliegtuig en website voor een vermelding – stuur een mailtje naar info@flyzolo.com voor meer informatie hierover. Namens Hangar Flying wensen we Zara veel succes, en we kijken al uit naar de foto’s die ze op haar socials gaat plaatsen. Wil je haar ook volgen, dan kan dit op www.facebook.com/fly.zolo/ of www.instagram.com/fly.zolo/

Picture of Peter Snoeckx

Peter Snoeckx

is al meer dan dertig jaar actief in de lichte luchtvaart. Hij ging solo op z’n vijftiende in een Nederlands zweefvliegtuig. Ondertussen staan er meer dan 600 uur in z’n logboek, op zwevers, motorvliegtuigen (SE, ME, IFR), ULM’s en zelfs met parapente en paramotor. Peter was de initiatiefnemer van flyforfun.be, de site die sinds begin 2010 samenging met Hangar Flying.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus