Passagiersbrug voor A380 op Brussels Airport

201805_BRU_01_

Zaventem, 19 april 2018. Brussels Airport heeft vandaag de nieuwe driedubbele in- en ontschepingsbrug voor passagiers officieel in gebruik genomen. Voor die gelegenheid werd een A380 van Emirates naar Brussels gestuurd. Normaal gebruikt de maatschappij voor de twee dagelijkse vluchten naar Dubai een Boeing B777-300ER.

De driedubbele passagiersbrug aan Pier B.

De eerste passagiersbruggen werden op Brussels Airport geïnstalleerd in 1970/1971. Voorheen gebeurden alle in- en ontschepingen met mobiele trappen, soms ingebouwd in het vliegtuig.

De nieuwe passagiersbruggen zijn gebouwd door het Chinese CIMC-TianDa (www.cimc-tianda.com/en/index.html), een wereldleverancier van luchthavenmaterieel. In 2011 heeft de firma ook al twee gewone passagiersbruggen geïnstalleerd aan de B-pier. Hun fabrikaten staan bijvoorbeeld ook in Schiphol en op Charles de Gaulle. In China zijn ze zowat alleenheerser op een gigantische thuismarkt. Wereldwijd zijn er maar vier firma’s die dergelijke mastodonten bouwen, drie bedrijven construeren ze voor de A380. “De indienstneming van deze loopbrug is een belangrijke stap in de modernisering van Pier B waar intercontinentale vluchten toekomen. Deze driedubbele brug laat ons niet alleen toe om het grootste vliegtuig ter wereld te ontvangen, de Airbus A380. De brug zal ook gebruikt worden voor langeafstandsvliegtuigen waardoor heel wat passagiers comfortabeler en sneller het vliegtuig kunnen in- en uitstappen”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Tegen dit instructieplatform leren de bedieners de nieuwe brug positioneren.

In december 2017 is Brussels Airport gestart met de voorbereiding van de werken. Niet alleen moest een platform gebouwd worden voor de basis, er moesten bijvoorbeeld ook extra brandstofputten onder de tarmac worden aangelegd. Ook de aansluiting aan Pier B moest volledig vertimmerd worden. De driedelige metaalconstructie is in China gebouwd en verscheept naar Brussel. In januari 2018 zijn de onderdelen aangekomen en in twee dagen stonden de voornaamste segmenten op hun plaats, de eigenlijke afwerking duurde langer natuurlijk. De hele klus is door Brussels Airport op amper vier maanden geklaard, een knappe prestatie.

Het hoogste deel van de passagiersbrug, met de Brussels Airlines A330-223 OO-SFY en het luchthavengebouw op de achtergrond.

Er zit heel wat elektronica in de drieledige brug. Waarschuwingssystemen verhinderen dat de verschillende kokers met elkaar en met voertuigen of mensen in botsing komen. Sensoren gaan de brug afremmen als ze bijna in contact komt met het vliegtuig. Op grote schermen heeft de bediener een duidelijk overzicht van de positie van de passagiersbrug. De twee laagste bruggen voorzien de geparkeerde airliner ook van luchtkoeling, vier grote gele slangen worden daarvoor verbonden met de romp. Onbeladen weegt de hoogste brug bijna 40 ton. Ze mag gebruikt worden tot een maximum windsnelheid van 100 km/h. Ingetrokken meet de brug 21 meter, in de uitgetrokken toestand 42 meter. Een dergelijke constructie beweegt aan ongeveer 2 km/h.

Dankzij de nieuwe brug kan de luchthaven haar passagiers nog meer comfort bieden en zal het in- en uitstappen van passagiers op grotere vliegtuigen sneller kunnen verlopen.

Het eigenlijke positioneren van de passagiersbruggen gebeurt grotendeels manueel. Wel kan de brug automatisch preposioned worden voor de A380, er moet dan maar een kleinere afstand worden afgelegd tot aan de deuren van de gigantische Airbus. Eens de brug tegen de romp staat, volgt ze automatisch de hoogte van het vliegtuig, niet onbelangrijk bij het in- en uitstappen van reizigers. Bij sneeuw of vriestemperaturen schakelt de operator de vloerverwarming in van het voorste platform. De bedieners hebben een speciale licentie nodig om het gevaarte te mogen manipuleren, een licentie die tweejaarlijks wordt vernieuwd. De onderste bruggen konden vooraf aan vliegtuigen getest worden. Dat was niet het geval met de bovenste brug, die kreeg vandaag haar vuurdoop.

De bedieningsconsole van het hoogste deel van de driedubbele passagiersbrug.

Emirates (EK) is de luchtvaartmaatschappij van Dubai, een van de Verenigde Arabische Emiraten. De maatschappij heeft de grootste vloot A380 ter wereld. Momenteel vliegen 101 exemplaren voor Emirates en de maatschappij besliste de vloot uit te breiden tot 178 toestellen. De Airbus A380, het visitekaartje van Emirates (www.emirates.com), was op 18 september 2015 al een eerste keer te zien op Brussels Airport en vanzelfsprekend hoopt Brussels Airport het type regelmatig te kunnen onthalen.

De Airbus A380-861 A6-EUG van Emirates, met publiciteit voor voetbalclub Real Madrid.
Watersaluut voor de Airbus A380-861 A6-EUG van Emirates. De A380 rijdt naar positie 233L van de B-pier.

Vlucht EK183 Airbus A380-861 van Emirates uit Dubai kwam op 19 april 2018 om 13.25 uur aan op Brussels Airport. Bij aankomst werd de brug voor het Upper Deck als laatste geplaatst, de bruggen aan deur 1 & 2 links van het Main Deck werden het eerst vooruitgeschoven. Het allereerste manoeuvre verliep niet helemaal feilloos, alle passagiers moesten het toestel via dezelfde deur 1 links (bakboord) verlaten. Bij gebruik van de drie bruggen wordt volgens verschillende bronnen minstens tien minuten gewonnen in vergelijking met twee bruggen.

De drieledige brug tegen de Emirates A380. Merk de gele aansluiting van de airco voor de A380-cabine.

De brug is uitgerust met airconditioning zodat passagiers en bemanning comfortabel de overstap tussen het vliegtuig en de luchthaventerminal kunnen maken. De grote ramen geven een moderne uitstraling en aan de passagiers een zicht op de activiteiten van de tarmac.

Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus