‘De weg naar de vrijheid’ breekt door in Canada

Foto 1_800.jpg

Humbeek, 1 oktober 2014. In mei 2010 verscheen ‘De weg naar de vrijheid,’ het eerste boek van Stany Moortgat. De auteur maakte in dit boek een nauwgezette reconstructie van de vluchtroute die de Canadese boordschutter Harold Demone tijdens de zomer van 1942 aflegde.

Tijdens zijn zoektocht in Canada kwam Stany Moortgat in contact met verschillende familieleden van Harold. Via David Demone  die hem foto’s en enkele documenten bezorgde, leerde hij ook Gary Demone kennen. Gary Demone, die een groot deel van zijn carrière als lijnpiloot actief was en nadien deel uitmaakte van een onderzoeksteam voor neergestorte vliegtuigen, was uitermate geïnteresseerd in het verhaal van zijn oom Harold. In Canada was nauwelijks iets bekend over het ontsnappingsverhaal van Harold Demone tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stany Moortgat en Gary Demone zijn altijd contact blijven houden.

Tijdens het weekend van 13 september 2014 brachten Gary Demone  en echtgenote Paula een bezoek aan België. Op het programma stond een bezoek aan de verschillende locaties waar de oom van Gary, Harold Demone, in 1942 verbleef.

Samen met Stany Moortgat gingen zij naar de vroegere brouwerij Horckmans aan het kanaal te Humbeek.

Brouwerij Horckmans aan het kanaal te Humbeek v.n.r. Gary Demone, Paula, Stany Moortgat.

Vanaf hier werd hun oom Harold door de organisatie Comète opgevangen en begeleid op de terugreis naar zijn thuisland. Voor beide Canadezen was dit een emotioneel moment. Zondag 14 september bracht het gezelschap onder begeleiding van Bruno Gielis een bezoek aan het Mechels Broek, de plaats waar Harold Demone in de nacht van 2 juni 1942 met zijn valscherm terechtkwam.

Mechels Broek – Plaats waar Harold Demone op 2 juni 1942 met zijn valscherm terechtkwam.

Daarna bezochten ze nog de crashplaats van het vliegtuig en het monument van de gesneuvelden te Perk.

Crashplaats van de Wellingtonbommenwerper aan de Tervuursesteenweg te Perk – Gary Demone, Paula, Bruno Gielis, Stany Moortgat.
Gary Demone aan het oorlogsmonument op de begraafplaats te Perk waarop de namen van de piloten R.J. Robinson en C. O’Brien staan vermeld.

Als besluit benadrukte Gary dat de familie Demone de Belgische bevolking zeer dankbaar is voor hetgeen zij voor  Harold hebben gedaan.

Het boek ‘De weg naar de vrijheid’ (zie ook www.hangarflying.eu/nl/node/203) verschijnt  binnenkort in Canada in Engelstalige versie.

Tekst en foto’s: Betty De Blay

Picture of Gastauteur

Gastauteur

Naast de vaste redactieleden bieden we op Hangar Flying ook plaats aan gastauteurs om te schrijven over Belgische luchtvaart. Zelf een artikel idee? Neem contact op met ons.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus