CWGC Adegem Canadian War Cemetry

De begraafplaats ligt aan de Prins Boudewijnlaan. Ze werd aangelegd in 1945. 1146 Poolse, Canadese en Engelse militairen liggen hier begraven.

Op deze CWGC-begraafplaats rusten een aantal vliegeniers waaronder een onbekende piloot van het RAAF, 1 RCAF en 7 RAF. Hier rusten ook Airman Jozef Fudala (3 Sqn Polish Air Force, gesneuveld op 23 februari 1944) en Airman Stanislaw Stankiewicz (305 Sqn Polish Air Force, gesneuveld op 16 augustus 1941).

Sommige Canadezen sneuvelden boven Noord-Frankrijk maar werden naar hier overgebracht. Merkwaardig is het graf van Sqn Ldr Georges St-Claire Boyd Reid. 52 jaar nadat hij met zijn Spitfire van het 91 Sqn langs de Bogaardestraat in Maldegem neerstortte kreeg hij op 6 september 1996 zijn laatste rustplaats op deze begraafplaats. Hij werd er met militaire eer begraven. De overblijfselen van Reid’s Spitfire (MK453) worden in het Canada-museum te Adegem tentoon gesteld.

Na de oorlog werden de stoffelijke resten van een andere vliegenier geïdentificeerd als deze van S/Ldr Reid. Dat lichaam kreeg een graf in het West-Vlaamse Slijpe. In april 1996 haalde Frank Raeman, Frank Elias, Boudewijn De Schepper en enkele medewerkers in Maldegem het wrak van een Spitfire naar boven, die bevatten de resten van een piloot die door experts van de dienst Commonwealth Wargraves werden geïdentificeerd als van S/L Reid. Ondertussen kreeg het graf in Slijpe een headstone met de tekst “An airman of the 1939-1945 War”. Nu rijst natuurlijk de vraag wie er begraven ligt in Slijpe.

Frank Raeman werd voor deze uitzonderlijke berging ontvangen door de ambassadeur van Groot-Brittannië in België. Frank kreeg er als blijk van erkentelijkheid een oorkonde overhandigd. Ook van de familie van Reid kreeg hij hartelijke dankbrieven.

Beelden: © Georges Lecomte, 26/10/2006
Datum registratie:
04/01/2006
Eigenaar:
Gemeente
Locatie:
CWGC Adegem Canadian War Cemetry
Adres:
CWGC Adegem Canadian War Cemetery, Prins Boudewijnlaan, Adegem, Maldegem
Lengtegraad:
3°30’19.7″E
Breedtegraad:
51°12’09.9″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus