CWGC Adegem Canadian War Cemetry

Adegem Canadian War Cemetery werd aangelegd in 1945 en op één uitzondering na zijn alle graven van de Tweede Wereldoorlog; er rust een niet geïdentificeerde gesneuvelde van de Eerste Wereldoorlog. Er rusten 1119 Commonwealth gesneuvelden waarvan 10 niet geïdentificeerd naast 33 Poolse gesneuvelden en 2 Franse. Alhoewel de naam Adegem Canadian War Cemetery zou kunnen suggereren dat er uitsluitend Canadese gesneuvelden rusten, werden er ook Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Britten begraven.

Op deze CWGC-begraafplaats rusten een aantal vliegeniers waaronder een onbekende piloot van het RAAF, 1 RCAF en 7 RAF. Hier rusten ook Airman Jozef Fudala (3 Sqn Polish Air Force, gesneuveld op 23 februari 1944) en Airman Stanislaw Stankiewicz (305 Sqn Polish Air Force, gesneuveld op 16 augustus 1941).

Ook F/L John C. Younge van 414 Squadron RCAF is hier begraven. Hij kwam om het leven toen zijn Spitfire IX MK416 op 6 september 1944 te Malle door flak werd neergeschoten. Te Melle staat een gedenkteken dat aan hem herinnert in een straat die zijn naam kreeg.

Sommige Canadezen sneuvelden boven Noord-Frankrijk maar werden naar hier overgebracht. Merkwaardig is het graf van Sqn Ldr Georges St-Claire Boyd Reid. 52 jaar nadat hij met zijn Spitfire IX MK453 van het 91 Squadron langs de Bogaardestraat in Maldegem neerstortte kreeg hij op 6 september 1996 zijn laatste rustplaats op deze begraafplaats. Hij werd er met militaire eer begraven. De overblijfselen van Reid’s Spitfire worden in het Canada-museum te Adegem tentoon gesteld.

Na de oorlog werden de stoffelijke resten van een andere vliegenier geïdentificeerd als deze van S/Ldr Reid. Dat lichaam kreeg een graf in het West-Vlaamse Slijpe. In april 1996 haalden Frank Raeman, Frank Elias, Boudewijn De Schepper en enkele medewerkers in Maldegem het wrak van een Spitfire naar boven, die bevatten de resten van een piloot die door experts van de dienst Commonwealth Wargraves werden geïdentificeerd als van S/L Reid. Ondertussen kreeg het graf in Slijpe een headstone met de tekst “An airman of the 1939-1945 War”. Nu rijst natuurlijk de vraag wie er begraven ligt in Slijpe.

Frank Raeman werd voor deze uitzonderlijke berging ontvangen door de ambassadeur van Groot-Brittannië in België. Frank kreeg er als blijk van erkentelijkheid een oorkonde overhandigd. Ook van de familie van Reid kreeg hij hartelijke dankbrieven.

Een andere bemanning is die van Whitley V Z6479 MH-M van 51 Squadron die in de nacht van 16 op 17 juni 1941 neerstortte in Houthalen. Drie van de vijf bemanningsleden kwamen om het leven en een is nog steeds vermist: Sgt Thomas J. Baston (piloot, +), P/O Cecil E. Crichton (copiloot, vermist), P/O Kenneth N. Holland (navigator, krijgsgevangen), Sgt James L. Evans (radio-operator, +), F/S Douglas J. Jefferis (boordschutter, +). P/O Crichton was een Amerikaan. De drie gesneuvelden werden aanvankelijk begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Houthalen maar in maart 1961 overgebracht naar Adegem.

 

Beelden: © Georges Lecomte, 26/10/2006
Datum registratie:
04/01/2006
Eigenaar:
Gemeente
Locatie:
CWGC Adegem Canadian War Cemetry
Adres:
CWGC Adegem Canadian War Cemetery, Prins Boudewijnlaan, Adegem, Maldegem
Lengtegraad:
3°30’19.7″E
Breedtegraad:
51°12’09.9″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus