3600
Genk heeft duidelijk een zeer actieve heemkundige kring, de Heemkring Heidebloemke. In het Stedelijk Museum Emiel Van Doren, Henri Decleenestraat 21, worden enkele mooie artefacten van de Belgische luchtvaart bewaard.
3600
Genk heeft duidelijk een zeer actieve heemkundige kring, de Heemkring Heidebloemke. In het Stedelijk Museum Emiel Van Doren, Henri Decleenestraat 21, worden enkele mooie artefacten van de Belgische luchtvaart bewaard.
Jan Lantmeeters signaleerde mij het graf van de Engelsman Max Victor Wenner op het Stedelijk Kerkhof van Genk. De rijke landlord werd op 15 april 1887 in Manchester geboren, zijn ouders waren van Duitse afkomst. Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij aan het Ijzerfront luitenant piloot bij de RAF. Hij reisde dikwijls naar Duitsland, men vertelde dat hij er een verloofde had. Toen het Nazi-regime aan de macht kwam voelde hij er zich niet meer veilig, hij had het gevoel dat hij geschaduwd werd en misschien beticht van spionage.
Op 9 april 1961 gebeurde er een botsing in vlucht tussen twee vliegtuigen waarbij de twee piloten om het leven kwamen. Tiger Moth OO-EVL sleepte Rhönlerche OO-ZUZ en toen ze voldoende hoogte gewonnen hadden, haakte de piloot van de Rhönlerche zich los. Kort daarna kwamen de twee vliegtuigen met elkaar in botsing en stortten neer bij het vliegveld van Zwartberg.
In 1956 volgde 1e Sergeant-Vlieger Frans Dirckx een opleiding tot instructeur aan de vliegschool van Kamina in Belgisch Congo. Op 31 juli 1956 maakte hij samen met 1e Sgt-Vl Roger Van Santvoort een oefenvlucht acrobatie op lage hoogte toen hun Harvard H-120 crashte bij Kilobo. Beide inzittenden kwamen om het leven. Hij is begraven op de Stedelijke begraafplaats Centrum van Genk.
Jan Lantmeeters signaleerde ons het bestaan van de Horensbergdam, die maakte deel uit van het vliegveld van As. Deze dam werd opgebouwd door de Duitsers en diende als kogelvang voor de schietoefeningen van vliegtuigen van op het vliegveld van As. Het domein van het vliegveld van As lag op grondgebied van Genk en As. De Horensbergdam ligt op het grondgebied van Genk en is nu eigendom van de stad Genk. Hij is te bereiken via de Europalaan (N75), van As naar Genk, langs de ingang van het motorcrossterrein en het cartingcircuit.
Luitenant Mathieu Thijs was het slachtoffer van een botsing in vlucht tijdens een oefening voor een air show van de Rode Duivels.
Een imposant monument herinnert aan de bemanning van een Wellington Ic R1703 SR-J van 101 Squadron die op 31 augustus 1941 in de buurt crashte.
Op de stedelijke begraafplaats van Genk (Hoogstraat) liggen de acht bemanningsleden van de Lancaster I ME804 KM-O (44 Sqn) die neerstortte op 22 juni 1944 te Lutselus (deelgemeente van Diepenbeek, grenzend aan Genk). Het toestel werd neergehaald door een nachtjager.
Crew : Pilot P/O Thomas Bryan Richards RAFVR, F/E Sgt Harold Vincent Dick Thompson RAFVR, Nav F/S Raymond Fazackerley RAFVR, Nav2 Sgt George Leonard Wright RAFVR, B/A F/S John Alan Buckby RAFVR, W/Op Sgt Henry Robert Pursglove RAFVR, M/U F/S Willis Eugene Spinks RCAF en R/G Sgt Harry Moxon Greenfield RAFVR.
De Bokrijkse werkgroep Oprichting Oorlogsgedenktekens (BEWOOG) heeft op 29 april 2013 een monument onthuld voor de bemanning van de Halifax NA166 H7-G 346 Sqn Guyenne.