Rue Colonel Aviateur Daumerie (Brugelette)

Joseph Daumerie behaalde zijn pilootbrevet in 1913 maar werd in augustus 1914 krijgsgevangen genomen voor de duur van de Eerste Wereldoorlog. Na zijn vrijlating wordt hij de commandant van de militaire vliegschool (As, later Wevelgem). In 1934 wordt Joseph Daumerie directeur-generaal van het Bestuur voor de Burgerluchtvaart.

Samen met Constant Martiny zette hij een netwerk op dat later de naam Daumerie-Martiny kreeg. De bedoeling was om hulp te bieden aan achtergebleven Franse en Britse militairen en om inlichtingen te verzamelen. In februari 1941 werden ze al eens verontrust met enkele arrestaties. Op 13 mei 1941 werd Constant Martiny tijdens het zenden gelokaliseerd door de Duitse diensten en gearresteerd. Enkele dagen later volgde de arrestatie van nog 78 leden van het netwerk Daumerie-Martiny, waaronder Joseph Daumerie. Tien van hen, waaronder de Martiny en Daumerie, werden ter dood veroordeeld. Martiny en Daumerie, samen met nog vijf anderen, werden op 26 augustus 1942 in Berlijn geëxecuteerd.

Beelden: © Peter Dierckx
Datum registratie:
04/04/2009
Locatie:
Rue Colonel Aviateur Daumerie (Brugelette)
Adres:
Rue Colonel Aviateur Daumerie, Brugelette
Lengtegraad:
3°51’06.3″E
Breedtegraad:
50°35’39.8″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus