Monument voor vliegers Armstrong Whitworth Whitley V Z6672 ZA-Y

De Armstrong Whitworth Whitley V Z6672 ZA-Y van het 10 Squadron werd hier op 19 augustus 1941 neergehaald. De Whitley was op weg naar Köln maar werd geraakt door een nachtjager, het beschadigde toestel slaagde er toch in om zijn bommen te lossen op Aken. Na dat dit bombardement en tijdens de terugkeer naar Engeland werd het toestel een tweede keer geraakt, deze keer door Oblt Heinrich Griese van het 1./NJG 1. Deze aanval werd de Whitley fataal. Bemanning : S/L Morris M. Kane (pow), P/O Ernest E. Manison (obs, +), Sgt H. le Q. Morant (rad/gun, pow), Sgt Harvey L. Crich RCAF (gun, +), Sgt Samuel Norcross (rad/gun, +).
Het monument staat op de Tiendenberg en werd op 19 augustus 1999 ingehuldigd door W/O Norman Weiser van het 10 Squadron. Doedelzakspeler Raymond Brouns leidde de weg naar de plechtigheid en F-16 van Kleine Brogel overvlogen het monument. Het voorstel om het monument op te richten was gekomen van het Zuid-Limburgs WOII herdenkingscomité. Jacky Comhair kwam op het idee om de RAF-cocarde op het monument te plaatsen. Sgt. Steve Roberts (RAF) en leden van het comité bouwden het bakstenen monument op de zeer mooie locatie. De herdenkingsplaten werden geschonken door Luchtmachtpersoneel van Glons en Paul Daemen stelde de grond ter beschikking. In mei 2002 maakten Paul, Timmy en Dominique Daemen een betonnen rand aan het monument zodat het beter beschermd was. Best parkeer je de wagen beneden aan de berg en maak je er een mooie wandeling van.
Crich en Norcross kregen een laatste rustplaats in Heverlee, Manison ligt op het kerkhof van Lanaye (Visé.).

Beelden: ©Paul Van Caesbroeck, 10/06/2006
Datum gebeurtenis:
19/08/1941
Datum inhuldiging:
19/08/1999
Datum registratie:
09/07/2006
Adres:
Tiendenberg

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus