Monument voor piloot Lt Jack Hargis van B-17 Dame Satan

 
Op een groot gedenkkruis staat de naam en de foto van een gevallen Amerikaanse piloot die tijdens de roemruchte raid op Schweinfurt (17 augustus 1943) neergehaald werd, een van de zestig verliezen die de Amerikaanse luchtmacht die dag te verwerken kreeg. De ‘Dame Satan’, een B-17 Flying Fortress van de 91 Bomb Group, 322 Bomb Squadron, stortte te pletter te Montroeul, 8 kilometer ten noordwesten van Leuze. De piloot, 2nd Lieutenant Jack Hargis had er alles voor gedaan om zijn bemanning te laten springen, maar betaalde hiervoor de hoogste prijs. Ook S/Sgt Tucker kwam om het leven. Beide vliegeniers werden op Chièvres ter aarde besteld. Na de oorlog werden hun stoffelijke resten naar de Nederlandse begraafplaats Margraten gerepatrieerd.
Gerold Tucker, boordschutter van de Hargis-bemanning, keerde in 1993 terug naar Montreul. Hij hield halt bij het monument waarop de naam van zijn piloot vermeld staat.
Op het monument in de Drève Caillois staat niet alleen de naam van Jack Hargis maar ook deze van twee verzetstrijders die hun strijd met hun leven moesten bekopen: Gilbert L’Agneau en Gérard Dogimont. Jack, Gilbert en Gérard sneuvelden in Montroeul-au-Bois, vandaar de drie kruisen van het monument.
Toen we het monument bezochten zagen we een oudere man en zijn echtgenote die chrysanten vervoerde in een kruiwagen. Roger Bourdeaud’Huy en de lieve dame onderhouden het monument al sinds de oorlog, volledig belangeloos. Ze hebben zelfs een nieuwe glazuren foto van Jack op het monument geplaatst, de eerste was beschadigd. Het koppel herinnert zich nog hoe de moeder van Jack midden jaren zestig het monument bezocht. De vrouw van Roger heeft de bommenwerper zien vallen, ze woonden in de buurt, ze kent het verhaal van de crash. Vooral Roger is na al die jaren nog zichtbaar ontroerd als hij over de crash praat. Deze mensen tonen op een prachtige manier respect voor deze overlevenden en voor het monument. Ze verdienen zelf een bos bloemen ! Gelukkig zijn er in België op verschillende plaatsen mensen die zich inzetten voor het behoud van onze monumenten en voor het blijvend eren van onze gesneuvelden .    
 
Nog een interessante tip. Als je de weg verder volgt rij je zowat op het kasteel van Anvaing. Hier werd op 28 mei 1940 door Generaal Desrousseaux in het hoofdkwartier van bij de Duitse Generaal Von Reichenau de Belgische capitulatie ondertekend. Het Belgische leger staakte officieel het vuren op 28 mei 1940 om vier uur ’s ochtends.
 
 
O 03° 33’ 56.37’
N 50° 39’ 54.69’
 
Info Thierry Cardon (22 oktober 2018):
Het gaat om de B-17F 42-2990.
De verweerde foto van de gesneuvelde is onlangs door een nieuwe vervangen. 
 
 
 
Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 26/10/2006 | © Thierry Cardon, 20/10/2018 | © Thierry Cardon, 20/10/2018
Datum gebeurtenis:
17/08/1943
Datum registratie:
01/05/2006
Adres:
Drève Caillois

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus