Monument voor Jean de Selys Longchamps

Ter nagedachtenis van de Belgische RAF Typhoon-piloot Flight Lieutenant Jean de Selys Longchamps DFC, werd dit monument in 1993 ingehuldigd op een middenberm van de Louizalaan (nabij Louizalaan 453.)
Op 20 januari 1943 verlieten twee Typhoons van het 609 Squadron voor een Rhubarb boven België. Ten zuidoosten van Brugge beschoten beide Belgische piloten, Flight Sergeant « Le men » Blanco en F/Lt de Selys, een trein. De Selys besloot om die dag ook zijn gedroomde aanval uit te voeren. Hij vloog richting Gent, vloog over Brussel en scheerde over het Justitiepaleis. Nadat hij hiervan enkele foto’s genomen had, raasde hij over de Brusselse ‘Cinquantenaire’ en de kazerne van de Cavalerie. De Sélis dook naar het hoofdkwartier van de Sicherheitspolizei-Sicherheitsdienst (Sipo-SD.) Hier was het Belgisch filiaal van de Reichssicherheitshauptamt (RSHA,) de geheime politie. Het gebouw was een symbool van de Duitse wreedheden.

Met zijn boordkanonnen vuurde hij naar het hoge pand, waarvan de ruiten sneuvelden. Hij trok zijn Typhoon terug in de lucht, schoof zijn cockpit open en gooide over een drukbevolkt plein een ‘Union Jack’ en de Belgische driekleur. Er kwam geen tegenstand opdagen en hij keerde keerde terug naar Groot-Brittannië. Onderweg strooide hij een duizendtal miniatuurvlaggetjes uit. Zijn fotocamera heeft niet gefunctioneerd.

Later kreeg hij een DFC krijgen voor zijn moedige actie. In de nacht van 15 op 16 augustus 1943 zou hij om het leven komen na een missie boven Oostende.

Het Laatste Nieuws Brussel (digitale editie, 14/05/2015):
Het monument kreeg een flinke reinigingsbeurt en een nieuwe laag bladgoud.

Info Brussels Times, 14 October 2019, Gabriela Galindo:
A monument to a Belgian war hero on a busy Brussels road was left in pieces after a car crashed into it early Sunday morning.

The unidentified driver of a grey Mercedes rammed into the monument around 7:30 AM, in an incident whose only casualty appears to be the concrete bust erected on Avenue Louise in honour of Belgian pilot Jean de Selys Longchamps.

“The driver was not injured and he blew positive,” police spokesperson Olivier Slosse said, referring to the driver’s blood-alcohol levels, according to Bruzz.

De Selys Longchamps is known for having carried out an air attack on the Gestapo headquarters in 1943, during the Nazi occupation of Belgium.

Serving under the British Air Force, de Selys Longchamps decision to carry out the airstrike orders led to his demotion, but he was also awarded the Distinguished Flying Cross for his feat.

The bust commemorating his actions was erected in front of the building which formerly housed the Nazi’s secret police, located on number 453 of the busy street.

Info BRUZZ, 13 oktober 2019, Saskia Vanderstichele
Op de Louizalaan is een wagen tegen het monument voor piloot Jean de Selys Longchamps gebotst. In 1943 viel de gevechtspiloot de Gestapo-kelders aan in de Louizalaan. Hij kreeg er een herdenkingsbeeld.

Door het ongeval met een grijze Mercedes raakte het herdenkingsbeeld voor piloot Jean de Selys Longchamps zwaar beschadigd. « De aanrijding vond zondagochtend plaats rond 7.30 uur », zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. « De bestuurder raakte niet gewond en blies positief. »

….

Dit is niet de eerste keer dat zijn monument werd aangereden door een auto.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 06/10/2006 | © Guy Viselé, 03/06/2015
Datum gebeurtenis:
20/01/1943
Datum inhuldiging:
29/04/1993
Datum registratie:
08/01/2006
Locatie:
Monument voor Jean de Selys Longchamps
Adres:
Louisalaan, ter hoogte van huisnummer 453, Brussel
Lengtegraad:
4°22’17.6″E
Breedtegraad:
50°49’02.8″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus