Monument voor Flt Lt de Hemptinne, Sgt Pavlik, Sgt Joffre Ribout en Sgt Jones

Aan de kerk te Dranouter staat een monument bestaande uit een staartvleugel van een Spitfire op een gemetste stenen blok met een betonnen deksteen. Op het blok is een gedenkplaat aangebracht met volgende tekst. “Dit gedenkteken werd onthuld op 5 mei 1992 door burgemeester J. Lemaire van Heuvellland en Kolonel A. Van Leirsberghe van TCC/RP Semmerzake ter nagedachtenis van gevallen piloten tijdens de luchtraid CIRCUS 157 op 5 mei 1942.
Flight Ltn Baudouin de Hemptinne (+ Dranouter ) B.
Sgt. Karel Pavlik (+ Dranouter) CS.
Sgt. Roland Joffre Ribout (+ Nieuwkerke) CA.
Sgt. Stacey Jones (+ Poperinge) UK.”

Informatie over de Hemptinne en Pavlik kon u reeds vinden bij de respectievelijke monumenten. Het staartstuk werd verwezenlijkt door de militairen van de basis Semmerzake. Ieder jaar op 5 mei wordt in Dranouter trouw een hulde gehouden voor de overleden piloten.

Flight Sergeant Roland A. Joffre Ribout werd geboren in Mattawa (Ontario/Canada) op 4 november 1918. Op 15 juli 1940 doet hij zijn aanvraag bij de Royal Canadian Air Force, in de loop van 1941 wordt hij naar het RAF front gestuurd. Hij werd “killed in action” op 5 mei 1942 tijdens Circus 157. Flt Sgt Joffre Ribout vloog tijdens Circus 157 in de Blue Section met de Spitfire Vb serial BM138 MT-N als de nummer twee van B.de Hemptinne. Hij sprong uit zijn toestel en viel te pletter omdat zijn valscherm niet opende. Zijn lichaam werd gevonden in een erwtenveld, dichtbij de hoeve van Jules Dezwarte langs de Mitoyenstraat te Nieuwkerke. Zijn stuurloze Spitfire boorde zich in de zijkant van de Warnavebeek, grondgebied Ploegsteert. Joffre werd bij zijn gevallen makkers begraven op de Ieper Town Cemetry.

Sgt Stacey Jones werd geboren in West Bromwich (Staffordshire England) op 13 april 1920. Hij vervoegde de RAF op 31 mei 1940 en werd op 21 maart 1941 piloot en tot sergeant benoemd en op 1 december 1941 Flight Sergeant. Op 16 maart 1942 vervoegde hij het 122 Sqn. Op 5 mei 1942 kwam hij in Poperinge om het leven tijdens Circus 157 in zijn Spitfire Vb BM404 MT-A. Stacey werd begraven op het Ieper Town Cemetry. De informatie werd ons bezorgd door Wilfried Decreton. Op de foto zien we de zegening van het monument door de aalmoezenier.

Uit Het Laatste Nieuws van 23 mei 2015, DMN:
www.hln.be/regio/nieuws-uit-heuvelland/nieuw-cafe-krijgt-historisch-luchtgevecht-als-thema-a2334889/
Dranouter krijgt er dit weekend met de opening van Circus 157 een café met bijzonder thema bij: een luchtgevecht uit WO2 waarbij een Belgische piloot boven het dorp sneuvelde. Diens toestel, een Spitfire, komt er te hangen in de vorm van een schaalmodel.
Circus 157 werd ingericht in wat vroeger dorpscafé De Pelikaan was, en verwijst naar de codenaam van een luchtaanval op Rijsel, op 5 mei 1942. Daar nam toen ook de Belgische piloot Baudouin de Hemptinne aan deel. Hij werd echter samen met vier andere geallieerde piloten neergehaald boven Dranouter en sneuvelde. De Hemptinne, voor wie op wandelafstand van het café een gedenkplaat staat, zat achter de stuurknuppel van een Spitfire. Dat legendarische Britse jachtvliegtuig kreeg dan ook een centrale plaats in de zaak.
Het schaalmodel van het toestel werd gemaakt door Kobe Houdendycke. « Ik ben gepassioneerd door vliegtuigen », vertelt hij. « Ik droomde er zelfs van om vlieger te worden bij de Belgische luchtmacht, iets wat om medische redenen niet door kon gaan. Toen Salima El Bakali en Pieter Dierickx, de nieuwe eigenaars van het café, me vroegen om een schaalmodel van de Spitfire te maken, ging ik meteen aan de slag. »
Naast de Spitfire – spanwijdte van 2,05 meter – werd het interieur ook ingekleed met tal van andere vliegtuigattributen. Dit weekend gaan de deuren voor het eerst open en dat is meteen het einde van De Pelikaan. Die zaak werd liefst 41 jaar lang opengehouden door Daniel Wittouck en Marie-Jo Pauwels, terwijl de naam zelf 90 jaar in het dorp thuishoorde. (DMN)

Beelden: © F. Dejonghe, 05/05/1992 | © Manu Godfroid, 20/07/2015 | © Frans Van Humbeek, 15/7/2020
Datum gebeurtenis:
05/05/1942
Datum inhuldiging:
05/05/1992
Datum registratie:
26/04/2006
Locatie:
Monument voor Flt Lt de Hemptinne, Sgt Pavlic, Sgt Ribout en Sgt Jones
Adres:
Kerk, Planciusplein, Dranouter, Heuvelland
Lengtegraad:
2°46’59.2″E
Breedtegraad:
50°45’57.5″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus