Monument voor F/O Ronald Baker (Spitfire IX JK762) en F/O John Gordon Thomson (Spitfire IX EN559), 485 Sqn RNZAF

Op 20 oktober 1943 maakten drie Spitfire-gevechtsvliegtuigen van het 485 Sqn RNZAF een verkenningsvlucht boven Oostende. Na het nemen van luchtfoto’s wilden ze terugkeren, maar ter hoogte van Eernegem werden ze onderschept door vier Fw 190. F/Sgt Transom werd geraakt in de olietank en moest zijn Spitfire MH364 met de parachute verlaten. Flying Officer Ronald Lavender Baker (Spitfire IX JK762) en Flying Officer John Gordon Thomson (Spitfire IX EN559) hebben het luchtgevecht niet overleefd.

Leerlingen van het VTI in Torhout maakten een prachtig monument voor de graven van de twee piloten. De leerlingen van het vijfde jaar mechanica kwamen zelf op het idee toen ze de twee CWG-zerken op de begraafplaats van Eernegem hadden opgemerkt. Ze waren onder de indruk van het verhaal van de twee jonge piloten, die waren amper 23 (Baker) en 21 (Thomson) jaar toen ze hier in de regio omkwamen tijdens de strijd voor onze vrijheid.

Praktijkleerkracht en amateur-historicus Lieven Vandecaveye zorgde voor de gepaste begeleiding voor het vakoverschrijdend project. Lieven is zeer begaan met luchtvaarterfgoed, we kennen hem onder meer van het Albatros gedenkteken in Wingene en van het gedenkteken voor het vliegveld van Zwevezele in Pittem (beiden zie databank).

Het idee voor het monument kreeg al snel de goedkeuring van de gemeente Ichtegem en van de directie van het VTI. Lieven: “In dit project komen heel veel zaken samen. De leerlingen ontwierpen de constructie, laserden de stukken uit en lasten alles aan elkaar. Tegelijk leerden ze een stukje geschiedenis bij. Het Ichtegemse gemeentebestuur gaf ons carte blanche voor het ontwerp, ze eisten wel dat het in cortenstaal (merknaam COR-TEN-staal) moest zijn. Het zal dus een typische roestkleur krijgen.” Een expert die we foto’s van het monument toonden, sprak van ‘een knap staaltje vakmanschap dat we niet mogen onderschatten!’

Het ontwerp bestaat uit twee metalen bogen waar aan de uiteinden een Spitfire is bevestigd. De Spitfires vliegen een missing man formation, symbool voor het eeuwig afscheid van de piloten. De bogen verwijzen ook naar het logo van de gemeente Ichtegem, meer bepaald naar de slagzin ‘3 x karakter’.

Toen we het monument in het VTI van Torhout gingen bekijken, konden we kennis maken met een gepassioneerd team van leraars en leerlingen. Ze transporteerden het 300 kilo zware monument naar buiten voor de foto. De twee Spitfires monteerden ze op de bogen, precies zoals het monument op 25 mei 2024 zal geplaatst worden bij de graven van de piloten Ronald Baker en John Thomson in Eernegem.

De Nieuw-Zeelandse ambassadeur Diana Reaich en Wing Commander Michael Parry van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht brachten al een bezoek aan het VTI om het monument in te huldigen. Dat was een hele eer voor de school én vooral voor de leerlingen die zeer gedreven aan dit project hebben gewerkt.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 21/03/2024
Datum gebeurtenis:
20/10/1943
Datum inhuldiging:
25/5/2024
Datum registratie:
28/3/2024
Locatie:
Monument voor F/O Ronald Baker (Spitfire IX JK762) en F/O John Gordon Thomson (Spitfire IX EN559), 485 Sqn RNZAF
Adres:
Oude begraafplaats, Kerkhofstraat, Eernegem, Ichtegem
Lengtegraad:
3°01’29.2″E
Breedtegraad:
51°07’51.9″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus