Monument voor de gesneuvelde technici van de Luchtmacht

Talrijke militaire piloten van de Belgische Militaire Luchtvaart dienden in de Royal Air Force tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anders was het gesteld met de technici die de vliegtuigen moesten onderhouden: er was een chronisch gebrek aan Belgische technici en daardoor moesten de vliegtuigen van de Belgische Squadrons 349 en 350 grotendeels door Britse technici onderhouden worden. Na de bevrijding kwam daarin verandering: talrijke vrijwilligers werden naar Groot-Brittannië gezonden om er een opleiding als vliegtuigtechnieker te volgen. Daarvoor bestond binnen de Belgian Training School te Snailwell een specifieke opleiding. Na de oorlog kwam deze school over naar België en vestigde zich in de vroegere meisjeskostschool van Saffraanberg, tussen de twee wereldoorlogen de pupillenschool van het Belgische Leger.

Op 8 augustus 1948 vernielde een grote brand de volledige school. Gelukkig waren in de school op het moment van de brand slechts een handvol militairen aanwezig waardoor een grote ramp met veel slachtoffers waarschijnlijk vermeden is. De technisch school van de Belgische Militaire Luchtvaart (Belgische Luchtmacht vanaf 15 januari 1949) verhuisde daarop naar de Ambiorixkazerne in Tongeren waar ze zouden blijven tot juni 1952.

Tijdens het verblijf van de school in Tongeren werd op het binnenplein van de Ambiorixkazerne een gedenkteken ingehuldigd voor de ‘techniekers van de Luchtmacht gestorven voor het vaderland’. De inhuldiging had plaats op 17 januari 1950. De Ambiorixkazerne zou later onderdak bieden aan de bemanning van de radarsite van Glons maar zowel de radarsite als de kazerne in Tongeren zijn ondertussen door de Luchtmacht verlaten. In de voormalige kazerne te Tongeren is geen spoor meer van het gedenkteken voor de gesneuvelde technici. Waarschijnlijk is het in 1952 mee verhuisd naar Saffraanberg. Nochtans is er een duidelijk verschil tussen het Tongerse en het huidige gedenkteken maar de intentie is dezelfde: hulde brengen aan de mannen van de Luchtmacht die bij het volbrengen van hun taak als technieker sneuvelden.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck
Datum registratie:
07/06/2008
Eigenaar:
Defensie
Locatie:
Monument voor de gesneuvelde technici van de Luchtmacht
Adres:
KSOO & CC Sp Tech Air, Luikersteenweg 371, Saffraanberg, Sint-Truiden
Lengtegraad:
5°14’06.2″E
Breedtegraad:
50°47’05.2″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus