Monument voor de Franse vliegeniers Morel, Jacquet en Moquelet, bemanning van Lioré-et-Olivier 452 no 46 van GB II/12

Op de baan van Luik naar Sint-Truiden (N3) staat een vijftigtal meter voorbij de rotonde een monument dat hulde brengt aan een Franse bemanning. Op 11 mei 1940 zette de Franse Armée de l’Air voor de eerste maal haar dagbommenwerpers in. Net als de Belgische Battles poogden ook zij de bruggen over het Albertkanaal te vernietigen. De LeO 451 N°46 van de Groupe de Bombardement 12 werd onderweg door Fw. Richter van 1./JG 1 neergehaald. De boordschutter, Adjudant-Chef Moquelet kon springen maar stortte met een brandend valscherm te pletter. De gezagvoerder, Sous-Lieutenant Jacquet was op slag dood, zijn piloot Sous-Lieutenant Morel zou kort na de crash aan zijn verwondingen bezwijken. Adjudant Natta kon springen en werd gevangen genomen. Het monument gaf in 2006 een verwaarloosde indruk, enkele stenen waren gebarsten.
De gedenksteen staat op de oude baan N3 St-Truiden naar Luik, net bij het binnenkomen van het dorpje Oreye (rechtover Volvo garage ‘Filippini’). De gedenksteen is nog altijd in goede staat.

Op 17 juli 2016 bezocht de redactie van de database het monument. De gemeente Oreye heeft blijkbaar het monument willen opwaarderen door er een infobord langs te plaatsen. Op het monument zelf is de foto aangebracht van de drie gesneuvelde bemanningsleden, gebaseerd op een postkaart die in de naoorlogse periode verkocht werd. Ook de coniferen naast en achter het monument werden gesnoeid.

Het monument staat op het kruispunt van de N3 Sint-Truiden naar Luik en de N69 van Tongeren naar Waremme; het kruispunt is ter plaatste gekend als ‘carrefour Ramkin’ (tegenwoordig een rotonde). De N69 was in mei 1940 een belangrijke as voor de Duitse opmars van Maastricht over het Albertkanaal naar Tongeren en zo naar Waremme en Hannuit om uiteindelijk op 14 mei bij Gembloux de eerste grote tankslag van de Tweede Wereldoorlog uit te vechten met de Fransen.

Het monument werd ingehuldigd op 15 juli 1945 en was een initiatief van de gemeenten Grandville, Lens-sur-Geer en Oreye, later samengevoegd tot de huidige fusiegemeente Oreye.

Voor meer info over deze crash kunnen we het boek ‘En Hesbaye … Mai 40, Septembre 44’ van Hubert Laby (eigen uitgave uit 2002, heruitgegeven in 2005) aanbevelen. De auteur ontdekte in Duitse archieven foto’s van de laatste ogenblikken van deze LeO 451 genomen door een Duitse propagandafotograaf die de oprukkende Duitse troepen vergezelde.

Op 19 juli 2020 kwam een redactielid toevallig voorbij het gedenkteken en merkte dat de omgeving van het monument door de gemeentelijke diensten onderhanden genomen was. De oude, verwilderde coniferen werden verwijderd en vervangen door een beter te onderhouden beplanting. Het geeft een bijzonder fraaie indruk. De gemeente Oreye heeft het gedenkteken zeker opgewaardeerd door het plaatsen van een infobord enkele jaren geleden en nu door de omgeving aan te pakken.

Beelden: © Alex Van Wonterghem, 24/03/2008 | © Frans Van Humbeek, 17/07/2016 | © Luc Wittemans 19/07/2020
Datum gebeurtenis:
10/05/1940
Datum inhuldiging:
15/07/1945
Datum registratie:
20/09/2006
Locatie:
Monument voor de Franse vliegeniers Morel, Jacquet en Moquelet, bemanning van Lioré-et-Olivier 452 no 46 van GB II/12
Adres:
Langs de grote baan van Sint-Truiden naar Luik (N3), ongeveer 150 meter voor de rotonde waar de N3 en de N69 Tongeren-Waremme elkaar kruisen
Lengtegraad:
5°20’31.7″E
Breedtegraad:
50°43’55.1″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus