Monument voor bemanning Lancaster DS734 KO-Y 115 Sqn

Monument ter nagedachtenis van de Lancaster II DS734 KO-Y van 115 Squadron die in de nacht van 25 april 1944 neergehaald werd door Oberleutnant Heinz-Wolfgang Schnaufer met aan boord van de Bf 110 ook radaroperator Leutnant Fritz Rumpelhardt en boordschutter Oberfeldwebel Willi Gäensler. Deze Duitse piloot haalde die nacht vier bommenwerpers neer – ook in Haasdonk staat een monument ter ere van een van zijn slachtoffers.

De slachtoffers die herdacht worden zijn Pilot Off Robert-Roland Cagienard, Flt Sgt Frederick Albert Foster, Sgt Joseph-Murdock MacLeod, Sgt William Shorten, Pilot Off Albert Clayton Letcher, Sgt Frank Desmond King en Sgt Charles Philip Kelly. Ze keerden terug van een bombardement boven Karlsruhe, er werden maar liefst 637 vliegtuigen naar dit belangrijk verkeersknooppunt gestuurd. Voor de bemanning was het de achtste missie, ze ligt nu begraven op het Schoonselhof.

Het monument bevindt zich op de Hoeveweg in Sint-Katelijne-Waver (grens met Mechelen.) Je moet een kleine landweg volgen, na ongeveer 100 meter kom je aan de gerestaureerde Borgersteinhoeve. Het mooie monument werd aan de beekkant geplaatst door het 8 Mei Comité regio Mechelen in samenwerking met het gemeentebestuur van Katelijne, het is de plaats waar de bommenwerper neerstortte. Het monument werd precies 60 jaar na de crash ingehuldigd in aanwezigheid van ondermeer afgevaardigden van de toenmalige geallieerde troepen en familieleden van de crew. De voorzitter van het 8 Mei Comité dankte ondermeer Cor en Wiske Brosens-Van Beek die de grond voor het monument ter beschikking stelden. De herdenking voor de bemanningsleden die sneuvelden voor onze vrijheid werd bijzonder gesteund door burgemeester Eddy Vercammen en zijn gemeentebestuur. Info via Wim Govaerts en Francis Detroch.

Beelden: © F. Doms | © Francis Detroch
Datum gebeurtenis:
24/04/1944
Datum inhuldiging:
25/04/2004
Datum registratie:
06/10/2006
Locatie:
Monument voor bemanning Lancaster DS734 KO-Y 115 Sqn
Adres:
Hoeveweg, Sint-Katelijne-Waver
Lengtegraad:
4°30’25.2″E
Breedtegraad:
51°02’24.7″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus