Monument met gedenkplaten voor diverse luchtmacht- en airborne eenheden

Te Vielsalm staat een gedenkteken voor diverse luchtmacht- en airborne eenheden op een echt wel schilderachtige plaats. Toen we dit monument voor de eerste maal op het www ontdekten, stonden er slechts twee gedenkplaten op de steen. We waren bij ons bezoek aan de locatie dan ook verbaasd dat de steen ondertussen van vier extra gedenkplaten voorzien is, vijf van de zes gedenkplaten hebben een luchtvaart-invalshoek. Bij het tot stand komen van deze gedenkplaats speelde de C47 Club Ardennes Salm River Chapter een belangrijke rol. Deze vereniging organiseert niet alleen herdenkingen maar speelt een rol bij het onthaal van Amerikaanse veteranen en tegenwoordig vooral hun familieleden die regelmatig de streek aandoen. Ze organiseren ook jaarlijks in december een meerdaagse wandeling langs diverse plaatsen en gedenktekens.
We zullen de diverse gedenkplaten in chronologische volgorde behandelen.
De originele inhuldiging had plaats op 7 september 2013 en bij deze gelegenheid werden de eerste twee gedenkplaten voor de “Defenders” en de “Crossers” aangebracht. Met de “Defenders” huldigt men de eenheden die de strategisch belangrijke brug te Rencheux (Vielsalm) verdedigden in de periode 21 tot 24 december 1944. Specifiek staan de volgende eenheden vermeld: 82nd Airborne Division, 508th Parachute Infantry Regiment (Company A & B), 319th Glider Field Artillery Battalion (A Battery) en 307th Airborne Engineer Battalion (Company D). Ze bewaakten en verdedigden de brug zodat eenheden die vanuit Sankt-Vith terugtrokken, vrije baan hadden op hun strategische terugtocht. De terugtrekkende eenheden waren de “Crossers”: 7th Armored Division, 106th Infantery Division, CCB 9th Armored Division en 3rd Battalion, 112th Infantry Regiment, 28th Infantry Division.
Een jaar later, op 18 december 2014, werd een gedenkplaat toegevoegd “In honor of all the members of the U S Air Force and the Royal Air Force, of all nationalities, serving in World War II in the skies of Belgium” (met de tekst eveneens in het Frans).
Nog een jaar verder, op 9 mei 2015, werden twee gedenkplaten toegevoegd voor twee uiteenlopende gebeurtenissen:
In de eerste plaats herdenkt men 320 Squadron dat in de periode van The Battle of the Bulge drie Mitchells en daarbij negen bemanningsleden verloor. Specifiek herdenkt men Sgt Johannes ‘Joop’ Jillings, boordschutter, die het leven verloor bij de crash van een Mitchell op 29 december 1944. Het betreft Mitchell II FV928/EV-K van 180 Squadron, echter gevlogen door een bemanning van 320 Squadron. Als crashplaats wordt soms Goronne, bij Vielsalm, en soms Boncelles, ten zuiden van Luik opgegeven. Waarschijnlijk werd de bommenwerper geraakt door flak boven Goronne, ten westen van Vielsalm, maar stortte hij uiteindelijk neer te Boncelles. De andere bemanningsleden waren Officier-vlieger 2e klas Evert J. Wils (piloot), Officier-zeewaarnemer 2e kl André Hissink en Sgt L. Dekker (boordschutter) die allen konden uitspringen. Het vermoeden bestaat dat Sgt Jillings bleef steken in de kruipgang boven de bommenruimte nadat een eerste poging om door het achterluik uit te springen mislukte. Sgt Jillings was een beroepsmilitair en diende voor de oorlog bij de Nederlandse Marine waar hij stoker was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze categorie personeel een welkome rekruteringsbron voor vliegend personeel.
Jillings werd aanvankelijk begraven op het Geallieerde kerkhof te Fosse bij Namen. Na de oorlog werd hij herbegraven op de Algemene Begraafplaats Rusthof te Amersfoort.
De tweede gedenkplaat herdenkt “SAS Belgium Special Air Service (Para Commando)” en meer bepaald Joseph Wathelet, afkomstig van Vielsalm, en gesneuveld op 15 april 1945 te Finsterwolde, in de provincie Groningen, Nederland, niet ver van de grens met Duitsland.
Op 16 juni 2016 werd dan de zesde en (voorlopig) laatste gedenkplaat toegevoegd voor de 75th Infantry Division die in de periode 15-16 Januari 1945 het gebied ten oosten van de rivier Salm (Vielsalm, Grand Halleux en Salmchateau) terug veroverde op de Duitse troepen. Daarbij verloor de divisie talrijke manschappen.
Zoals reeds eerder aangehaald staat het gedenkteken op een heel mooie plaats aan het kunstmatige meer van Vielsalm. De brug waarvan sprake, is niet zo onmiddellijk terug te vinden. Op de plaats kwam in de jaren zeventig een stuw op de rivier Salm om de stroomafwaarts gelegen dorpen te beschermen bij hoge waterstand. Zo ontstond een kunstmatig meer en het gedenkteken staat op de parking aan het meer. Vanaf deze parking kan je een wandeling maken rond het meer ‘Les Doyards’, door de beperkte lengte van 2 km ook geschikt voor minder geoefende wandelaars.

Beelden: © Luc Wittemans 15/09/2019
Datum registratie:
21/09/2019
Locatie:
Monument met gedenkplaten voor diverse luchtmacht- en airborne eenheden
Adres:
Parking van de promenade du lac, Rue des Chasseurs Ardennais, Vielsalm

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus