Monument bombardement – hier op 17 mei 1940 52 doden

In deze tijd kunnen we zoiets nog moeilijk geloven maar in 1940 stond in de huidige Gasmeterstraat, tussen de gebouwen van de vroegere kazerne en enkele grote gasketels (“gasmeters”) een schoolgebouw. Toen de Duitsers op 17 mei 1940 deze straat bombardeerden waren de gevolgen dan ook dramatisch.
In de school bevond zich een groep Nederlanders die hun stad ontvlucht waren voor het oorlogsgeweld. 52 van hen kwamen om het leven, in de muren van de school zijn nog sporen te zien van het bombardement. Het monument op een pleintje in de Gasmeterstraat herinnert er ons aan dat 51 inwoners van Breda hier om het leven kwamen, van een meisje uit Tilburg (het 52ste slachtoffer) wordt niet gesproken. Tijdens een jaarlijkse plechtigheid wordt nog altijd hulde gebracht aan alle slachtoffers. Anno 2006 weten we nog altijd niet wat het eigenlijke doel was van het bombardement, de gasmeters of de kazerne.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 18/12/2006
Datum gebeurtenis:
17/05/1940
Datum registratie:
19/12/2006
Eigenaar:
Stad
Adres:
Gasmeterstraat

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus