Commonwealth-perk op het stedelijke begraafplaats van Oudenaarde

Het Commonwealth-perk van het stedelijk kerkhof van Oudenaarde telt 25 graven. Zeven dateren uit de Eerste Wereldoorlog en 18 uit de Tweede Wereldoorlog. Bij de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog is een niet-geïdentificeerde militair. Er rust een RFC-bemanning uit de Eerste Wereldoorlog en acht gesneuvelden van de RAF uit de Tweede Wereldoorlog.

Op 13 juli 1917 was er een vliegtuigaanval op Oudenaarde, er werd o.a. schade aangericht in de Bergstraat. In die straat was een kazerne van de Rijkswacht, daar was een opleidingscentrum van het Duitse leger in ondergebracht. Vermoedelijk was dat het doelwit. Er vielen verschillende burgerlijke slachtoffers en vermoedelijk waren er ook doden onder de Duitse militairen. Een Engelse DH-4 A7421 van het 55 Squadron die deelnam aan de bombardementsopdracht werd rond 03.30 PM ten Westen van Oudenaarde neergehaald door Lt E. Hess van Jasta 28. De bemanning kwam om en ligt nu begraven op dit kerkhof: Lt Alexander Perceval Matheson (piloot) en 2nd Lt Frank Lambton Oliver (waarnemer).

Op 2 mei 1944 stortte de Halifax III LW415 AL-K van het 429 Squadron neer in de Meerspoort op de grens Bevere (Oudenaarde)-Petegem (Petegem-Wortegem), ongeveer 3 km van het centrum van Oudenaarde. Het vliegtuig werd geraakt door een nachtjager en het toestel ontplofte op weg naar spoorweginstallaties in Saint-Ghislain. De bemanning bestond uit: F/O Stuart M. Leslie RCAF (piloot, ontsnapt), Sgt G.A. Elliott (+), F/O R.J. Webster RCAF (+), F/O J.E.F. Hawke RCAF (+), WO G.E. McCann RCAF (+), P/O G.G. Vipond RCAF (+) en Sgt E.F. Baldry RCAF (+). Een onderdeel van deze bommenwerper lag anno 2006 nog steeds op een hoeve in Petegem.

Op zondag 6 mei 2007 werd op het kerkhof van Oudenaarde, naast de graven op het ereplein, een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis van de omgekomen bemanningsleden van de op 2 mei 1944 in Bevere (Oudenaarde) neergestorte Halifax III LW415 AL-K van 429 Squadron. Stuart M. Leslie, piloot en enige overlevende van de crash, legde bloemen neer op de graven van zijn strijdmakkers en onthulde een gedenkplaat met tekeningen die door kinderen van de tekenacademie gemaakt werden. Twee F-16’s van Kleine Brogel vlogen over het kerkhof aan de Groenstraat.

Naar aanleiding van de V-dag op 6 mei 2007 wordt te Oudenaarde een speciale herdenkingsplechtigheid georganiseerd met een Canadees tintje.

Het is zo dat op 2 mei 1944 de Canadese piloot Stuart Mackenzie Leslie een ramp in onze stad wist te vermijden door zijn brandend vliegtuig omheen de stad te sturen en het in de nabijgelegen Scheldemeersen te laten crashen. Bij dit manoever kwamen echter zes van de bemanningsleden om het leven. Zij liggen te Oudenaarde begraven. Door het koelbloedig optreden van Flying Officer Mackenzie werd de stad gespaard van mogelijks honderden burgerslachtoffers.

Om deze heldhaftige piloot te eren zal hij plechtig in onze stad worden ontvangen en zal het nodige gedaan worden om zijn overleden makkers met de nodige égards te herdenken.

De kinderen van de tekenacademie maakten naar aanleiding van dit oorlogsverhaal een hele reeks tekeningen. Uit deze tekeningen werd een aantal geselecteerd om te verwerken in een nieuw gedenkteken dat op 6 mei plechtig onthuld werd op de stedelijke begraafplaats. De overige tekeningen zullen in een boek worden gebonden en overhandigd aan de Canadese piloot.

Met dank aan André Wuyts voor de achtergrondinfo.

In juli 2009 ging Jacques Buermans langs de graven in Oudenaarde. De gedenkplaat lag omgekeerd bij de graven.

In aanwezigheid van zijn familie werd op donderdag 2 mei 2019 de urne van Stuart MacKenzie Leslie op de begraafplaats bijgezet. Hij werd er begraven bij zijn zeskoppige bemanning die op 2 mei 1944 sneuvelde. Leslie was de enige die de crash overleefde. Hij overleed in februari 2018 in Vancouver, Canada, op de dag van zijn 94ste verjaardag. Het was zijn laatste wens was om begraven te worden bij zijn gesneuvelde crew. De begrafenis werd o.a. bijgewoond door zijn dochter Myles Leslie en zijn schoondochter Sofie Pepermans. Ook andere familieleden kwamen van Canada naar België om het laatste eerbetoon bij te wonen.

Met dank aan het Eenheidsfront Ronse en Patrick Aelvoet.

Op 28 mei 1944 werd de Lancaster III ND985 UM-W2 van het 626 Squadron neergehaald te Zingem, 8 km ten noord-noordoosten van Oudenaarde. Tijdens een missie naar Aachen werd het neergehaald door een nachtjager. De bemanning was als volgt samengesteld: P/O Robert F. Ayres (piloot, +), Sgt Victor B. Foy (boordwerktuigkundige, +), F/O Stuart P. Barter (bommenrichter, +) Sgt W.C.L. “Claude” Western (radio-operator, ontsnapt), F/S Denzil N. Ede (krijgsgevangen), Sgt Sylvester Heartley (boordschutter, +) en Sgt Charles C.A. “Cliff” Gardner (boordschutter, +). Foy en Gardner liggen begraven in Oudenaarde, de anderen in Kortrijk. Een deel van de main spar werd geborgen en aan het Luchtvaartmuseum in Brussel gegeven.

 

Beelden: © Georges Lecomte, 27/08/2006 | © Luc Wittemans | © Jacques Buermans 7/2009 | © Eenheidsfront Ronse via Patrick Aelvoet, 02/05/2019
Datum gebeurtenis:
13/07/1917, 02/05/1944, 28/05/1944
Datum registratie:
05/01/2006
Eigenaar:
Stad
Locatie:
Commonwealth-perk op het stedelijke begraafplaats van Oudenaarde
Adres:
Begraafplaats, Groenstraat, Oudenaarde
Lengtegraad:
3°36’34.3″E
Breedtegraad:
50°50’56.9″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus