Graf van Korporaal Eugeen Dubois

Eugeen Dubois, geboren in De Panne op 24 oktober 1901, overleden te Profondeville op 30 juni 1923.

De DH.9 van Luitenant-vlieger Auguste Damblon en Korporaal Dubois nam op 30 juni 1923 deel aan een inter-smaldelen wisselbeker, een soort ronde van België in formatie waarbij controlepunten moesten overvlogen worden waar men beoordeelde of de formatie mooi opgelijnd was en hoe precies en hoe stipt ze de uitgestippelde koers volgden. Bij Profondeville viel Korporaal Dubois uit het vliegtuig maar Luitenant Damblon had aanvankelijk niets gemerkt. Toen hij toch opmerkte dat Dubois niet meer reageerde, dacht hij dat die ziek geworden was en in het vliegtuig lag. Hij zette koers naar Evere en daar werd pas opgemerkt dat Dubois niet meer in het vliegtuig aanwezig was. Dubois werd gevonden in een weide op twee kilometer van de kerk van Profondeville, ten zuiden van Namen. Het regelmatig doorvliegen van formaties vliegtuigen had de aandacht getrokken van de inwoners van Profondeville en velen waren getuige van de val van de onfortuinlijke vliegenier.

Korporaal Dubois behoorde tot het 1e Smaldeel van de IVe Groep van Bierset. Volgens sommige bronnen was hij waarnemer, volgens minstens een krant was hij leerling-piloot, volgens een andere kandidaat reserve-onderluitenant. De toenmalige kranten schreven dat hij tot de Klas van 21 behoorde, dienstplichtige dus. Eugeen Dubois werd begraven te Adinkerke maar op 18 oktober 2017 signaleerde Michel Collaert ons dat zijn graf geruimd werd.

Beelden: ©
Datum gebeurtenis:
30/06/1923
Datum registratie:
11/11/2008
Locatie:
Graf van Korporaal Eugeen Dubois
Adres:
Gemeentelijke begraafplaats, Heldenweg, Adinkerke, De Panne
Lengtegraad:
2°36’05.9″E
Breedtegraad:
51°04’31.9″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus