Graf van F/O Marc Gendebien, Spitfire IX NH241 GE-D 349 Sqn

Marc Gendebien, geboren te Acoz op 10 oktober 1912. Na zijn middelbare studies te Maredsous en universitaire studies te Leuven, doet hij zijn legerdienst bij het 1e Regiment Gidsen. Hij huwde op 15 juli 1937 met Guillemette Carton de Wiart en was advocaat aan de balie te Brussel. Tijdens de mobilisatie van september-oktober 1939 wordt hij opnieuw onder de wapens geroepen en hij maakt de Achttiendaagse Veldtocht mee met de Groep Cyclisten van de 17e Infanterie Divisie. Bij de overgave van het Belgisch Leger op 28 mei 1940 gaat hij in krijgsgevangenschap maar komt al snel vrij op 5 juni 1940. Hij gaat aan de slag als districtscommissaris voor het Office des Travaux de l’Armée démobilisée (OTAD).

Op 5 juni 1941 verlaat hij België met als doel de Belgen in Groot Brittannië te vervoegen. In Spanje wordt hij echter geïnterneerd en komt o.a. in het verschrikkelijke interneringskamp van Miranda de Ebro terecht. Op 20 december 1941 komt hij uiteindelijk in Gibraltar aan; op 4 januari 1942 gaat hij aan land in Glasgow. Hij volgt een opleiding als piloot, aanvankelijk in Groot Brittannië, daarna in Canada. In het najaar van 1943 is hij terug aan deze kant van de plas. Hij krijgt er nog een korte bijkomende opleiding om tenslotte op 31 mei 1944 naar 349 Belgian Squadron gezonden te worden.

Het was een ontzettend drukke periode voor Three-Four-Nine met de nakende landing op het continent. Nochtans vinden we Marc Gendebien op 11 juni al terug als onderdeel van de tweede missie van die dag, een ‘uneventful’ lage dekkingsvlucht van de landingsstranden. Vanaf dat moment maakt hij deel uit van de pletwals die het Duitse leger voor zich uit joeg tot aan de grenzen van België met Nederland en Duitsland. Na enkele vliegvelden in Frankrijk, kwam zijn squadron aan op het Belgische Maldegem op 2 november 1944. Van op Maldegem bestookten de Belgen nogal wat doelwitten in Nederland. De Luftwaffe had op dat moment de superioriteit in de lucht al verloren maar de Duitse luchtafweer was des te gevaarlijker. Op enkele dagen na de aankomst op Maldegem verloor de eenheid verschillende piloten: F/O Goldsmit gedood en F/Sgt Decroix krijgsgevangen op 3 november, F/O Uydens vermist op 8 november maar keerde terug naar 349 op 11 november.
Op 19 november 1944 vertrokken 11 vliegtuigen, waaronder F/O Marc Gendebien in Spitfire LF Mk.IX NH241/GE-D, voor een aanval op een spoorwegbrug in de regio Amersfoort in Nederland. Na de aanval was hij vermist maar niemand had gezien wat er met hem gebeurde. Hij werd begraven op het Oud Leusden kerkhof van Amersfoort en werd na de oorlog als een van de weinige, zo niet de enige, Belgische piloot na de oorlog niet gerepatrieerd naar België. De familie Gendebien bezoekt nog regelmatig het graf van haar familielid zoals onze Nederlandse correspondent Gerben Tornij kon vaststellen bij zijn bezoek aan het kerkhof.

De naam van Marc Gendebien staat op het gedenkteken bij het Ereperk van de Belgische piloten op het kerkhof van Evere, op het gedenkteken van alle gesneuvelde Belgische militaire piloten in het Jubelpark te Brussel en op het ‘Monuments aux morts des deux guerres’ te Marbaix.

Met dank aan Gerben Tornij voor het maken van de foto’s op het kerkhof te Amersfoort.

Beelden: © Gerben Tornij, 22/03/2015
Datum gebeurtenis:
19/11/1944
Datum registratie:
03/05/2015
Locatie:
Graf van F/O Marc Gendebien, Spitfire IX NH241 GE-D 349 Sqn
Adres:
Amersfoort Begraafplaats Rusthof, Dodeweg 31, 3832 RE Leusden, Nederland
Lengtegraad:
5°22’32.4″E
Breedtegraad:
52°07’47.5″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus