Graf van Adj Marcel Dufour, Caudron C101 prototype

Marcel A J F N Dufour, geboren te Jumet op 3 maart 1904, overleden te Viesville (Pont-à-Celles) op 16 maart 1926.

Marcel Dufour leerde vliegen met de 13e Promotie leerling-piloten in de vliegschool van José Orta in Gosselies. Hij begon aan zijn opleiding op 27 maart 1922 en behaalde zijn burgerbrevet op 1 juli 1922 en zijn militair brevet op 23 maart 1923.

In 1926 was de Belgische Militaire Luchtvaart op zoek naar een opvolger van hun bonte mix van DH.4, DH.9, Ansaldo A300 en Bristol Fighters voor de verkennings-, observatie- en bombardementssmaldelen. Verschillende nieuwe Franse vliegtuigtypes werden geëvalueerd zoals de Breguet 19 waarvan zes exemplaren met drie verschillende motortypes aangekocht werden. Op 16 maart 1926 waren drie exemplaren ervan gedetacheerd naar Bierset waar Adj Blomme die dag een poging deed met zo’n nieuwe Breguet 19 met Renault-motor om het Belgische hoogterecord te breken, poging die hij moest stopzetten na motorproblemen.

In Evere hadden de Technische Diensten van de Militaire Luchtvaart een Caudron C 101 ontvangen om te testen. Op dezelfde dag dat Adj Blomme zijn recordpoging ondernam, vertrokken ook Adj Marcel Dufour, piloot, en Lt Gabriel Modave, waarnemer, met de Caudron, uitgerust met een Hispano Suiza-motor van 450 pk, om datzelfde record aan te vallen. Ze vlogen heen en weer tussen de vliegvelden van Evere en Gosselies en probeerden hun Caudron altijd maar verder te doen klimmen. Op een bepaald moment horen getuigen op de grond ontploffingen en zien ze het vliegtuig uit de lucht vallen. Ze vertellen dat het vliegtuig zijn vleugels kwijt was en zien het uiteindelijk neerploffen in de tuin van een school in Viesville en vliegt in brand. Voor piloot Dufour kon geen hulp meer baten. Het lichaam van waarnemer Modave wordt enkele honderden meters van de crashplaats gevonden.

Piloot Adjudant Marcel Dufour rust op de begraafplaats van Jumet.

In La Libre Belgique van 24 maart 1926 verscheen de anonieme getuigenis van een piloot die er zich over beklaagde dat de piloten en waarnemers van onze Militaire Luchtvaart niet van parachutes voorzien waren. Hij beweerde dat parachutes in dit geval piloot en waarnemer hadden kunnen redden.

We willen hier toch ook nog even vermelden dat sommige bronnen de onvolledige Franse burgerregistratie F-AHF (laatste letter onbekend) vermelden als de identiteit van de Caudron C 101. Deze burgerregistratie valt in een blok F-AHFA tot F-AHFI toegekend is aan voornamelijk prototypes. In dit blok zit een Caudron C 109 maar dat was geen militair vliegtuig. Kenners die de foto van F-AHF? bestudeerden kwamen tot het besluit dat het waarschijnlijk een Potez 25 is en geen Caudron, mogelijk F-AHFI, ingeschreven in december 1925. Het vliegtuig op de foto met enkele Belgische piloten en waarnemers, waaronder Lt Modave, is dus heel waarschijnlijk een Potez 25 die door de Belgische Militaire Luchtvaart getest werd.

In het Brussels Air Museum Magazine nr 142 van 2009 verscheen een artikel van Georges Lecomte over deze gebeurtenis.
Beelden: © Georges Lecomte, 23/12/2007
Datum registratie:
31/05/2008
Locatie:
Graf van Adj Marcel Dufour, Caudron C101 prototype
Adres:
Begraafplaats Jumet, Rue Hubert Bastin, 2, Jumet, Charleroi
Lengtegraad:
4°25’44.6″E
Breedtegraad:
50°27’03.6″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus