Graf van Lt Jules Soumoy, Farman HF-20

Jules Dieudonné Soumoy, geboren te Villerupt, Frankrijk, op 19 september 1886, overleden in een militair hospiutaal in Frankrijk op 5 september 1914.
Lt Jules Soumoy was een van onze eerste militaire piloten: hij behaalde zijn burgervliegbrevet op 16 september 1911 en zijn militair brevet op 31 augustus 1912. Bij het uitbreken van de oorlog was hij de bevelhebber  van het 2e Smaldeel. In augustus 1914 had het smaldeel deelgenomen aan de verdediging van de versterkte positie Namen maar vanaf 22 augustus trokken ze zich terug via Saint-Gérard, Philippeville, Petite-Chapelle (geboortedorp van Fernand Jacquet die deel uitmaakte van het 2e Smaldeel), Chimay, Maubeuge, Avesnes, Saint-Quentin, Amiens en zo naar Parijs waar ze op 28 augustus aankomen. Onderweg waren ze hun laatste vliegtuigen kwijtgespeeld: de Farman van Massaux en Daumerie maakt een noodlanding in bezet gebied en valt met zijn bemanning in Duitse handen; Soumoy en Petit krijgen hun Farman in Amiens niet meer aan de praat en er wordt besloten om het toestel te demonteren en langs de weg af te voeren waarna ook deze in Duitse handen valt samen met de manschappen die het toestel vervoerden; de Farman van Jacquet en Ernest Demuyter (beter gekend als ballonvaarder door zijn overwinningen in de Gordon-Bennett Trophy) valt in panne in Péronne en ze moeten hem achterlaten. Op het vliegveld van Buc, bij Parijs, kunnen ze echter vier nieuwe Farman HF-20 in gebruik nemen en vandaar vertrekken ze op 5 september om zich bij het Belgisch Leger in de versterkte positie van Antwerpen te voegen.
Bij het vertrek vanaf Buc op 5 september 1914 stijgt Lt Jules Soumoy, alleen aan boord, op tot een hoogte van 200-300 meter wanneer zijn vliegtuig plots gegrepen wordt door een windstoot. Hij verliest de controle over zijn Farman en stort neer. Hij werd aanvankelijk begraven op de militaire begraafplaats ‘des Gonards’ in Versailles. Zijn stoffelijk overschot werd in januari 1923 overgebracht naar de begraafplaats van Morialmé bij Florennes.
Beelden: © Georges Lecomte, 15/08/2010
Datum gebeurtenis:
05/09/1914
Datum registratie:
28/08/2010
Locatie:
Graf van Lt Jules Soumoy, Farman HF-20
Adres:
Begraafplaats, Rue Pont Saint-Roch, Moralmé, Florennes
Lengtegraad:
4°33’45.2″E
Breedtegraad:
50°16’31.6″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus