Graf van Jean Schoonbroodt, Savoia-Marchetti S.73 OO-AGN

Jean Joseph H.G. Schoonbroodt, geboren te Embourg op 29 mei 1902, overleden te Biggin Hill, Groot-Brittannië op 10 december 1935.
Hij leerde vliegen bij de Militaire Luchtvaart en begon aan zijn opleiding op 11 juli 1921 met de 8e Promotie leerling-piloten. Het was de eerste groep leerlingen die haar burgerbrevet behaalde in de vliegschool van Orta te Gosselies. Zijn militair brevet behaalde hij op 16 juni 1922. Na enkele jaren als militair piloot, maakte hij de overstap naar Sabena op 1 april 1927.

We komen zijn naam regelmatig tegen in de kranten van die tijd. Op 23 februari 1924 maakte Adj Schoonbroodt een noodlanding te Mechelen met “Nieuport no 40” (waarschijnlijk een Nieuport-Delage NiD 29C1) die hij vanuit Evere moest afleveren te Diest-Schaffen. Door een sneeuwstorm en motorproblemen was hij gedwongen tot landen.

Van 17 tot 19 Juni 1927 was hij de piloot van de Poncelet O-BAFZ tijdens de 6e Concours international d’avions légers et de tourisme te Haren. Het vliegtuig werd echter beschadigd op de eerste dag van de wedstrijd en kwam dus niet in de einduitslag. Op 6 maart 1928 maakte hij met een Sabena-vliegtuig een noodlanding te Bergues in Noord-Frankrijk door de dichte mist. Daarbij werd het vliegtuig licht beschadigd maar vanuit Brussel werden enkele technici gestuurd en op 9 maart 1928 kon het vliegtuig op eigen kracht terug opstijgen.

Op 23 februari 1935 vertrok vanuit Haren de eerste regelmatige lijndienst van Sabena naar Belgisch Congo. Aan het stuur van de Fokker F.VIIb/3m OO-AGH ‘Edmond Thieffry’ zaten chef-piloot Prosper Coquyt en Jean Schoonbroodt. Ze kwamen op 28 februari 1935 toe in Leopoldstad.

Op 15 september 1935 had er een vliegfeest plaats op een geïmproviseerd vliegveld te Cul-des-Sart, ten zuiden van Couvin, dicht bij de Belgisch-Franse grens. Jean Schoonbroodt vloog er naartoe met de F.VIIb/3m OO-AIN om luchtdopen te geven. Bij het landen liep het echter mis en het vliegtuig week af. Om niet midden de toeschouwers te belanden, stuurde Schoonbroodt het naar de geparkeerde auto’s maar raakte daarbij ook de post van het Rode Kruis: een verpleegster werd gedood en enkele andere personen gewond. Ook twee zweefvliegtuigen moesten er aan geloven. Op 7 november 1935 landde hij met de S.73 OO-AGM op Croydon, Groot-Brittannië, met slechte zichtbaarheid wegens regen en mist. Hij raakte een stapel bakstenen, daarna een paal waarna de vleugel afbrak. Het toestel was slechts een zestal maanden in dienst.

Hij kwam om het leven op 10 december 1935 bij een vlucht met S.73 OO-AGN van Haren naar Croydon. Op de bestemming was het weer zeer slecht door een hevige storm. Bij de landing liep het mis en raakte het vliegtuig een heuvel bij Biggin Hill. Niemand van de vier bemanningsleden en zeven passagiers overleefde de crash. De bemanning bestond, naast piloot Jean Schoonbroodt, uit radio Jean Desmedt, boordwerktuigkundige Alphonse Verbinnen en steward Raymond Streckfuss.

Jean Schoonbroodt is begraven op de begraafplaats van Schaarbeek (verwarrend genoeg op het grondgebied van Evere gelegen).

Beelden: © Georges Lecomte, 10/04/2010 | © Luc Van Waeyenberge
Datum gebeurtenis:
10/12/1935
Datum registratie:
26/06/2010
Locatie:
Graf van Jean Schoonbroodt, Savoia-Marchetti S.73 OO-AGN
Adres:
Begraafplaats van Schaarbeek, Eversestraat, Evere
Lengtegraad:
4°25’07.9″E
Breedtegraad:
50°52’15.7″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus