Graf Generaal Vlieger Léon Frans De Soomer, Saint-Hubert

Info Dominique Van Impe (20 oktober 2014): Léon Frans De Soomer (64 Promotie, Saint-Hubert september 1930) werd geboren in Antwerpen op 30 januari 1909. Hij huwde met Léonie ‘Loulou’ Petit, dochter van een hoteleigenaar Adelin Petit in Saint-Hubert. In het hotel van Petit logeerden de leerling-piloten tijdens de opleiding voor hun burger-vliegbrevet bij Orta. Léon Frans De Soomer overleed in Thames-on-Ditton (Groot-Brittannië) op 9 oktober 1956.

Leon De Soomer heeft tijdens de tweede wereldoorlog een zeer belangrijke rol gespeeld in het organiseren van de Belgische piloten, bemanningsleden en technici binnen de Royal Air Force. Bovendien stond hij in de periode net na de oorlog mee aan de wieg van wat, naar het voorbeeld van de Royal Air Force, de onafhankelijke Belgische Luchtmacht moest worden. Dit speelde zich grotendeels af achter de schermen, in de kantoren van de Belgische Ambassade in London en in de Belgische ministeriële kabinetten, en is daarom niet zo bekend bij het grote publiek.

Hij maakte als leerling-piloot deel uit van de 64e promotie. Hij behaalde zijn burgerbrevet in de vliegschool van Orta te Saint-Hubert op 31 maart 1931 en zijn elementair militair brevet te Wevelgem op 16 juli 1931. Op 16 oktober 1931 ontving hij zijn vleugels als militair piloot en begon zijn carrière als piloot bij het 2e Regiment Observatie. Op 28 april 1934 werd hij werkplaats-directeur van de Etablissements Aéronautiques te Evere, de militaire werkplaatsen waar het onderhoud en de herstellingen aan de militaire vliegtuigen uitgevoerd werden. Hij begint een opleiding aan de Krijgsschool op 19 september 1936, opleiding specifiek voor toekomstige stafofficieren en exact twee jaar later begint hij een stage bij het 6e Artillerieregiment in het kader van deze opleiding. Vanaf 16 augustus 1939 maakt hij deel uit van de generale staf van de Défense Aérienne du Territoire (DAT), de gecoördineerde luchtverdediging met jachteenheden en luchtafweer.

Kapitein-vlieger De Soomer maakte bij het begin van de oorlog deel uit van de generale staf van de DAT. Na de terugtrekking in Frankrijk, bekomt hij van Luitenant-Generaal Duvivier de toestemming om zich naar Groot-Brittannië te begeven. De ouders van de toen vijfjarige Leon De Soomer hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog de wijk genomen naar Groot-Brittannië waar hij gedurende vier jaar naar school ging en dus vloeiend Engels sprak. De militaire attaché bij de Belgische Ambassade, Luitenant-Kolonel Wouters, maakte hem tot zijn adjunct. Als zodanig onderhield hij de contacten met het Air Ministry en zorgde voor een de vlotte doorstroming van de Belgische militairen naar training en operationele eenheden.

Aan het begin van 1941 vroeg en kreeg Kapitein-vlieger De Soomer een overplaatsing naar een actieve militaire eenheid. Na een korte bijscholing in een OTU komt hij als Flight Lieutenant op 4 juni 1941 toe in 32 Squadron. Op 16 juni 1942 gaat hij over naar 174 Squadron als flight commander waarmee hij o.a. deelname aan operatie Jubilee, de raid op Dieppe van 19 augustus 1942. Maar zijn verblijf bij 174 was kort want twee maanden later, op 22 augustus 1942, gaat hij over naar 3 Squadron. Van september 1942 tot augustus 1943 komt hij als Squadron leader aan het hoofd van deze eenheid. Vanaf februari 1943 zou deze eenheid als een van de eersten met de Hawker Typhoon gaan vliegen. Op 25 augustus 1943 gaat over hij naar de generale staf van Fighter Command.

Uiteindelijk zou hij de graad van Wing Commander (Luitenant-Kolonel) bereiken en ergens omstreeks 1944 maakt hij opnieuw deel uit van de staf van het Belgische deel van de RAF, het zogenaamde Belgian Inspectorate General (dit was vooral een administratieve eenheid). Hij neemt er o.a. deel aan de voorbereiding van de periode na de bevrijding (oproepen en rekruteren van nieuwe soldaten om de geallieerden te versterken). In overleg met de Belgische en Britse politieke autoriteiten wordt er ook gewerkt aan de toekomst van wat toen nog de Belgische ‘Militaire Luchtvaart’ noemde. Na de bevrijding van België en de overgave van Duitsland, volgen er op 17 februari 1946 verkiezingen voor de nieuw Belgische parlement en een nieuwe regering. De kersverse Minister van Landsverdediging, Raoul de Fraiteur, kiest Leon De Soomer als kabinetschef. In 1946 is hij, inmiddels met de graad van Group Captain (Kolonel), hoofd van de Belgische delegatie die in Groot-Brittannië gaat onderhandelen over de uitvoering van de akkoorden “Eden-Spaak” (de Britse en Belgische Ministers van Buitenlandse Zaken tijdens de oorlog) over de praktische organisatie van de Belgische strijdkrachten en meer bepaald de Belgische Luchtmacht. Op 1 september 1946 komt de ‘Belgische sectie’ van de RAF onder Belgische controle onder de oude benaming ‘Militaire Luchtvaart’; vanaf 15 oktober 1946 is de ‘Militaire Luchtvaart’ niet langer een onderdeel van de Landmacht maar als onafhankelijke ‘macht’. De benaming Belgische Luchtmacht zou echter pas op 15 januari 1949 aangenomen worden.

Er is niets bekend over zijn verdere loopbaan maar op zijn grafsteen staat de rang van Generaal-vlieger. We mogen dus veronderstellen dat hij nog enkele jaren in de Belgische Luchtmacht diende. Leon De Soomer overleed op de leeftijd van 47 jaar. Generaal-Vlieger De Soomer kreeg het Distinguished Flying Cross (DFC) voor zijn verdiensten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Beelden: © Dominique Van Impe, 10/2014
Datum gebeurtenis:
9/10/1956
Datum registratie:
25/10/2014
Locatie:
Graf Generaal Vlieger Léon Frans De Soomer, Saint-Hubert
Adres:
Begraafplaats, Rue du Parc, Saint-Hubert

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus