Gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog met de naam Korporaal Jozef Peeters, C-119 CP36

Kort na de onafhankelijkheid van Belgisch Congo, op 1 juli 1960, braken rellen uit en de Congolezen keerden zich tegen de Belgen en andere blanke kolonialen. Daarom zette de Belgische regering een militaire interventie op en in allerijl werden troepen en vliegtuigen naar Congo gezonden. O.a. de 3e Marscompagnie VVE (Vliegveld Verdedigings Eenheden), samengesteld uit dienstplichtigen met hun omkadering van de basissen Brustem en Kleine Brogel, werd op 17 juli 1960 met twee Douglas DC-6en van Sabena naar Usumbura (tegenwoordig Bujumbura in Burundi) gevlogen. Op 19 juli werden 40 manschappen, voornamelijk dienstplichtigen van de 10e Wing Jachtbommenwerpers van Kleine Brogel, met de C-119 CP36 van Usumbura naar Bunia gebracht. 20 anderen zouden met een DC-3 volgen. De C-119 heeft zijn bestemming echter nooit bereikt: hij vloog omstreeks 13.45 u tegen een bergflank in Sake-Masisi en vloog in brand. De vijf bemanningsleden overleefden de klap niet en bij de 40 VVE’ers waren er slechts vier die het uiteindelijk zouden overleven.

In Martenslinde, deelgemeente van Bilzen, staat een gedenkteken voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Bij de crash van de C-119 CP36 kwam ook hun dorpsgenoot, Korporaal Jozef Peeters, om het leven. Zijn naam en foto werden toegevoegd aan het gedenkteken. Het gedenkteken staat op een honderdtal meter van de kerk en het gemeentelijk kerkhof waar we nog steeds de laatste rustplaats van Jozef Peeters vinden  (zie afzonderlijke beschrijving in de databank).

Beelden: © Luc Wittemans 19/07/2020
Datum gebeurtenis:
19/07/1960
Datum registratie:
09/08/2020
Locatie:
Gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog met de naam Korporaal Jozef Peeters, C-119 CP36
Adres:
Op de hoek van de Martenslindestraat en de Buitenbankstraat in Martenslinde, Bilzen
Lengtegraad:
5°32’05.3″E
Breedtegraad:
50°51’10.4″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus