Gedenkteken voor de bemanning van Halifax II HR938 NP-L 158 Sqn

Op het grondgebied van Beauraing, net ten noorden van de deelgemeente Wancennes, ontdekte Santos Kuppens tijdens het wandelen van de GR126 dit Halifax-monument. Het gaat hem om de bemanning van de Halifax II NP-L HR938 van 158 Squadron, neergehaald in de nacht van 10 op 11 augustus 1943 door Ltn Fritz Söthe (3./NJG 4).

Het toestel was opgestegen in het Britse Lissett en had als doel Nürenberg. De Halifax werd neergehaald door een nachtjager en stortte neer te Wancennes, 17 kilometer ten zuiden van Dinant. Van de zeven bemanningsleden werden er drie krijgsgevangen gemaakt en vier sneuvelden. Vier van de gesneuvelden kregen een laatste rustplaats in Florennes.

De bemanning bestond uit : W/C T.R. Hope (pow), P/O G.J. Macrae (pow), P/O F. Worsnop (+), F/L J. Reid (+), F/O W.E. Bailey (+), P/O I. Hirshbein (pow) en F/S W. Green (+).

Diezelfde nacht stortte eveneens een Lancaster neer te Hazinelle in de provincie Namen. Ook de Stirling BF460, waarvoor Hector Maurage een monument realiseerde, stortte die nacht neer te Doische. (Info via Steven Volckaerts en Jacques Schelfaut)

Beelden: © Erik Kuppens | © Frans Van Humbeek, 31/1/2021
Datum gebeurtenis:
11/08/1943
Datum registratie:
19/06/2008
Locatie:
Gedenkteken voor de bemanning van Halifax II HR938 NP-L 158 Sqn
Adres:
Vertrekkende vanuit Beauraing, neem je op de Rue des Ardennes aan het Castel Saint-Pierre de straat links richting Wancennes (geen straatnaam in Google Maps). Op die straat neem je de eerste onverharde weg naar links (Ry des Aulnes). Laat uw wagen staan aan het begin van deze landweg. Je komt op een privéweg terecht, wandelaars worden gedoogd. Na ongeveer 500 meter stappen zie je rechts het monument.
Lengtegraad:
4°57’15.9″E
Breedtegraad:
50°05’53.8″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus