Gedenkteken voor de 82nd Airborne Division

De 82nd Airborne Division is één van die eenheden die in de loop van December 1944 naar het Ardennenfront gezonden werden omdat ze nu eenmaal op zeer korte termijn beschikbaar waren. Op 16 december 1944 viel het Duitse leger aan en op 17 december omstreeks 19u30 ontving Generaal Gavin van de 82nd de mededeling dat de Duitsers doorgebroken waren in de Ardennen. De twee Amerikaanse Airborne Divisies waren op dat moment allebei gelegerd in de omgeving van Reims. De volgende dag werden de manschappen van de 82nd in alle vroegte op vrachtwagens gezet en vertrokken ze richting België. Aanvankelijk was de bestemming Bastogne maar de regio rond Werbomont was meer bedreigd en daarom werd de 82nd daar ingezet. De zusterdivisie, 101st Airborne, kwam daarom in Bastogne terecht waar ze zich onsterfelijk zouden maken door hun hardnekkige weerstand tijdens de Duitse omsingeling. Na een rit van 13 uur kwam de 82nd aan in Werbomont. Diezelfde nacht begonnen de operaties en de 82nd zou in het getouw blijven tot ze afgelost werden op 19 februari 1945.

Als herinnering aan de operaties van de 82nd Airborne Division vanuit Werbomont staat er op de Place Capitaine Lespagnard een gedenkteken voor deze eenheid. Het bestaat uit een rots met daar een gegraveerde tekst en twee gedenkplaten die de dankbaarheid van Werbomont en zijn bewoners uitdrukken. Het gedenkteken staat in een Amerikaanse vijfpuntige ster en ernaast staat een houwitzer.

Langs dezelfde kant van de weg staat ongeveer 200 meter verder een gedenteken voor de bemanning van Lancaster ND694 (zie afzonderlijke beschrijving in de database).

Beelden: © Luc Wittemans, 22/09/2019 | © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
00/12/1944
Datum registratie:
25/10/2019
Locatie:
Gedenkteken voor de 82nd Airborne Division
Adres:
Place du Capitaine Lespagnard, langs de Route de Stavelot, Werbomont, Ferrières

FEEDBACK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus