Gedenksteen Lt Vl Pieter Demuynck Mirage 5 BR BR-19

Lt Vl Pieter Demuynck kwam om het leven toen zijn Mirage 5BR (BR-19) op 20 december 1989 neerstortte in het bos Thiers Pays. Op de plaats van de crash werd op 19 april 2007 een gedenksteen opgericht.
De piloot kreeg tijdens de naderingsfase op Bierset motorproblemen en dreigde op het dorp Awirs neer te storen, maar in een laatste reflex heeft hij zijn toestel nog kunnen wegsturen. Jammer genoeg was het te laat voor hem om met zijn schietstoel zijn toestel veilig te verlaten en hij werd dood teruggevonden in zijn parachute in de bomen.
Het monument is een initiatief van de vereniging ‘Qualité Village’, 5de jaar lager onderwijs van Les Awirs.
Laurent Heyligen, 24 april 2007 ‘De plaats van het monument is zeer moeilijk te vinden, want ze ligt ongeveer op de plek waar het toestel crashte in de bossen.
Momenteel staan er geen bordjes. Wij hebben het zelf vier keer moeten vragen eer we de exacte plaats kenden.
Als ik mij goed herinner was de laatste berijdbare weg de ‘rue d’Otet’ ‘
Info 20 december 2019:
Jaarlijks wordt door het comité Qualité-Village les Awirs, in samenwerking met de gemeenteschool van Awirs, Defensie, Mirage Pilots Association, White Bison en de Gemeenteraad van Flémalle een herdenking georganiseerd aan het monument. Ook op 19 december 2019 werd een hulde georganiseerd voor luitenant-vlieger Pier Demuynck, drie F-16 vlogen als eresaluut boven de heuvel waarop het monument staat. Journalist Mark Van Luyck tekende in Het Nieuwsblad van 20 december 2019 een getuigenis op van Karel Demuynck, de broer van Pieter: “Piet was al kind al gefascineerd door vliegtuigen. Op de kamer waar we sliepen hing het vol met modelvliegtuigjes. Hij had zes mooie jaren gehad als piloot bij het leger. Het was een van zijn laatste vluchten want hij ging in januari aan de slag bij Sabena. Je weet wat het woord machteloosheid betekent als je zo’n klap te verwerken krijgt, maar dit eerbetoon doet wel deugd. Vooral omdat het van mensen komt die het hebben gezien. Ze vertellen het verhaal van Pieter verder aan hun kinderen om het levend te houden.”
Beelden: © Laurent Heyligen, 21/04/2007
Datum gebeurtenis:
20/12/1989
Datum inhuldiging:
14/09/2004
Datum registratie:
03/03/2007
Adres:
Le site se trouve le long de la rue de Bonne Fortune (E-25 sortie Bonne Fortune, tourner à droite au bout de la rue des Anglais, la pierre se trouve à environ cent mètres sur le côté droit)

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus