Gedenkplaat voor geallieerde gesneuvelden, Borsbeek begraafplaats

Het Fort III was tijdens de Tweede Wereldoorlog ingericht als centrale, afgesloten begraafplaats voor geallieerde gesneuvelden. Het eerste graf werd er op 29 juni 1943 gedolven, het laatste op 22 juni 1944. Aanvankelijk werden de bemanningen begraven op het dichtstbijzijnde kerkhof maar de bezetter stelde tot groot ongenoegen vast dat er te veel eerbetoon kwam van de lokale bevolking. Meestal werden de bemanningen in de streek rond Antwerpen gevonden door het Bergungskommando van het nabijgelegen vliegveld Deurne.

De begraafplaats van Fort III werd na het stopzetten van de vijandelijkheden ontruimd. De Amerikaanse slachtoffers werden gerepatrieerd naar de Verenigde Staten of naar een andere begraafplaats. Die van het Gemenebest rusten nu op het Schoonselhof.

Op het kerkhof van Borsbeek aan de Robianostraat staat een monument voor alle gesneuvelde inwoners van de twee oorlogen. Op dit monument werden twee gedenkplaatjes aangebracht ter nagedachtenis van de geallieerde piloten die door de Duitsers tijdens WO II in Fort III werden begraven. Deze platen zouden in 1994 zijn ingehuldigd.

Beelden: ©Steven Volckaerts, 27/06/2006 | © Jean Dillen, 17/6/2010
Datum registratie:
06/01/2006
Locatie:
Gedenkplaat voor geallieerde gesneuvelden, Borsbeek begraafplaats
Adres:
Kerkhof Robianostraat
Lengtegraad:
4°28’51.7″E
Breedtegraad:
51°11’35.9″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus