Gedenkplaat voor de twee laatste slachtoffers van een V1-inslag

In 2020 maakte Arnout Hauben een tocht door Vlaanderen in de voetsporen van de Belgische, Britse, Canadese en Amerikaanse bevrijders. Het resulteerde in een Tv-programma en een boek. In het derde hoofdstuk van het boek heeft hij het uitgebreid over de dagelijkse terreur van de V1 en V2 inslagen. De 775ste en laatste inslag van een V-bom gebeurde in Kalmthout Hoek (tegenwoordig deel van de gemeente Essen). Daar waren achter de boerderij van de familie Willemsen enkele honderden Britse militairen gelegerd in een tentenkamp. De V1 viel in de nacht van 28 op 29 maart 1945 waarbij de boerderij zwaar beschadigd werd maar de bewoners bleven ongedeerd. Bij de Britten vielen twee doden alhoewel later het verhaal de ronde deed dat er vijf Amerikanen sneuvelden. Arnout Hauben kon echter de juiste toedracht ontdekken en de namen van de twee Britse slachtoffers terugvinden. Hij had ook contact met enkele familieleden van de twee slachtoffers. Het betreft Gunners Jim Wolstenholme en William Robert Hicks van het 107th Heavy Air Aircraft Regiment. ‘Gunner’ is een rang binnen de Royal Artillery. Ze werden begraven op de Rooms Katholieke Begraafplaats Bredaseweg te Roosendaal in Nederland.
Arnout Hauben zocht contact met het gemeentebestuur van Kalmthout, alhoewel de plaats waar de inslag gebeurde nu in Essen ligt, om een gedenkteken te plaatsen voor deze laatste slachtoffers van de V-terreur. De gedenkplaat kwam er begin 2020 maar zoals op veel plaatsen gooide corona roet in het eten. De inhuldiging gebeurde dus in zeer beperkte kring: burgemeester Lukas Jacobs en Arnout Hauben.
De gedenkplaat is geplaatst aan het Bezoekerscentrum De Vroente en de Toeristische Dienst aan de Putsesteenweg te Kalmthout. Vandaar kan je mooie wandelingen maken op de Kalmthoutse Heide. De gedenkplaat staat bij een Amerikaans luchtafweerkanon type M1A (90 mm), het zwaarste kaliber luchtafweer waarover de Geallieerden beschikten. Het kanon werd al in 2008 ingehuldigd en herdenkt dat boven Kalmthout ongeveer 110 V1-vliegende bommen afgeschoten werden.

Beelden: © Luc Wittemans, 21/07/2021
Datum gebeurtenis:
29/03/1945
Datum registratie:
26/07/2021
Locatie:
Gedenkplaat voor de twee laatste slachtoffers van een V1-inslag
Adres:
Hoek van de Putsesteenweg en de Heibloemlaan, Kalmthout
Lengtegraad:
4°26’55.5″E
Breedtegraad:
51°22’36.9″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus