Gedenkplaat voor de bemanningsleden van Manchester L7321/EM-D en B-17G 44-8614 en Russische piloot Anatoli Stepanov

Op een afzonderlijke gedenkplaat aangebracht naast het monument van de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen te Comblain-au-Pont komen niet enkel de namen voor van de gesneuvelde bemanningsleden van een Avro Manchester van de Royal Air Force en van een B-17G van de USAAF, maar ook de naam van een Russisch jachtpiloot.

In de nacht van 13 op 14 oktober 1941 crashte Manchester I serial L7321 en squadron code EM-D van 207 Squadron RAF in de omgeving van Comblain-au-Pont. De precieze locatie kan teruggevonden worden in sommige bronnen als Horion-Hozémont, maar dat is gelegen ten westen van Liège terwijl Comblain ten zuiden van Liège ligt. Aangezien minstens één bron het heeft over ‘Horion-Hozémont, 4 km east of Comblain-au-Pont’ vermoeden we dat de crash gebeurde in Hôyemont dat inderdaad ten oosten van Comblain gelegen is. Van de zeven bemanningsleden kwamen er vijf om in de crash. Ze waren het slachtoffer van Oblt Heinrich Griese of 1./NJG 1. P/O Joseph Unsworth DFM (piloot), P/O William E Simpson RCAF (navigator), F/Sgt Ernest Moulding (radio-operator), Sgt Alexander F Dickson RCAF (boordschutter) en P/O Frank Mason (staartschutter) werden aanvankelijk op het vliegveld van Brustem begraven (graven nummers 6 tot 10); na de oorlog werden ze overgebracht naar het CWGC kerkhof van Heverlee. P/O Howard B Carroll (co-piloot) en Sgt Gilbert T Cox (bommenrichter) konden ontsnappen en naar Engeland terugkeren.
Bij de beschrijving van het gedenkteken voor de bemanning van B-17 43-37569 te Aywaille hadden we had al uitgebreid over de omstandigheden van de Geallieerde operaties van 24 december 1944. Over de gebeurtenissen van die dag is een volledige website gemaakt (http://24december1944.com/). Op die dag verloor de 487th Bombardement Group minstens negen B-17 waarvan het grootste deel neerkwam op Belgisch grondgebied. B-17G 44-8614 van het 836th Bombardement Squadron werd door Duitse jagers aangevallen. De bommenwerper kwam volgens één bron op het gehucht So Lés Malines van Deigné maar dit is niet in de buurt van Comblain: mogelijk gaat het om de vindplaats van één van de gedode bemanningsleden of de plaats waar het toestel het laatste gezien is. Op de gedenkplaat staan de namen van 1Lt Howard A Turnquist (piloot), 2Lt Thomas C Chatterton (co-piloot), T/Sgt Warren J Stanton (boordwerktuigkundige) en S/Sgt Jefferson G Gregory (staartschutter). Piloot Turnquist was de meest onfortuinlijke: bij het uitspringen raakte hij vast aan het ontsnappingsluik met zijn parachuteharnas. Hij werd door bommenrichter Ceder terug in het vliegtuig getrokken. Daarna sprong Turnquist opnieuw maar zijn parachute ging niet helemaal open en hij stortte te pletter. 2Lt Frank E Jordon (navigator), 2Lt Richard E Ceder (bommenrichter), S/Sgt Stanley Kleinman (radio operator), Sgt David H Machauer (buikkoepelschutter en Sgt Neil F Matz (flankschutter) konden het vliegtuig tijdig verlaten.
Op de gedenkplaat staat ook de Russisch piloot Lt Anatoli Stepanov. Hij ligt begraven op het kerkhof van Comblain-au-Pont en bij de beschrijving van zijn graf in de databank kan de geïnteresseerde lezer een gedetailleerde beschrijving vinden over hoe hij aan zijn einde kwam. Hij kwam als krijgsgevangene naar België om in de mijnen te werken, ontsnapte en kwam bij het verzet terecht. Opgejaagd door de Duitsers, offerde hij zich op om zijn kameraden te beschermen.
Beelden: ©
Datum registratie:
05/01/2017
Eigenaar:
Gemeente Comblain-au-Pont
Locatie:
Gedenkplaat voor de bemanningsleden van Manchester L7321/EM-D en B-17G 44-8614 en Russische piloot Anatoli Stepanov
Adres:
Place Leblanc, Comblain-au-Pont, tussen de Saint-Martin kerk en het gebouw van de toeristische dienst en museum
Lengtegraad:
5°34’29.0″E
Breedtegraad:
50°28’30.5″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus