Gedenkplaat voor de bemanning van Fairey Battle P2193/PM-

Op 10 mei 1940 trok de Duitse Wehrmacht de grens met Nederland, België en Luxemburg over. Het zwaartepunt van de aanval lag in de ondoordringbaar gewaande Belgische Ardennen. Tot grote verrassing van de Britten en vooral de Fransen stonden de Duitse panzers op 12 mei al aan de Belgisch-Franse grens in de streek van Bouillon en Sedan. In een wanhopige poging om de Duitse opmars te stoppen of te vertragen, werden alle mogelijke Britse en Franse bommenwerpers erop uit gestuurd.

De Britse Fairey Battles kregen als opdracht Duitse colonnes in de omgeving van Bouillon aan te vallen. In de loop van 12 mei 1940 bombardeerden verschillende aanvalsgolven de oprukkende Duitse troepen in Zuid-België. De Luftwaffe had het overwicht in de lucht en de oprukkende Duitse troepen waren vergezeld van sterke flak. Het mag dan ook niet verwonderen dat talrijke Battles werden neergeschoten. In de onmiddellijk omgeving van Bouillon kwamen er die dag niet minder dan drie neer op enkele kilometers van mekaar. Twee crashten vlak bij elkaar op het gehucht Curfoz (soms ook geschreven als Curfô), toen nog de gemeente Sensenruth, langs de N89 richting Sedan. De Duitse colonnes passeerden op slechts enkele honderden meters van een van de crashlocaties en dit wrak behoort dan ook tot één van de meest gefotografeerde items in Duitse fotoalbums. Er worden nog steeds geregeld foto’s van dit  wrak aangeboden op een bekende internationale veilingsite.
De twee vliegtuigen waren:
K9353/HA-J van 218 Squadron (zie afzonderlijke beschrijving in de database).
P2193/PM- van 103 Squadron met P/O Edgar E. Morton (piloot) en AC1 Alexander S. Ross (boordschutter) (103 Squadron had beslist om de observers niet mee te nemen op deze opdrachten); ook deze twee kwamen om het leven. (De squadron code was mogelijk PM-C of PM-G maar zeker niet PM-L want dat was L5513 waarvan talrijke foto’s bestaan).
In mei 2015 werden op het grondgebied van Bouillon vier uniforme gedenkplaten gezet voor de bemanning van vier Fairey Battles. Het betreft platen met rood-blauwe achtergrond, geïnspireerd op de RAF roundel, met in witte opdruk de namen van de bemanningsleden en de informatie over het vliegtuig. Op 8 mei 2015 was er een plechtigheid en herdenking die zich om praktische reden concentreerde op de twee gevallen Battles van Curfoz. Een belangrijke delegatie van de Royal Air Force en de Royal Air Force Association woonde de kerkdienst in Curfoz bij waarna de twee gedenkplaten plechtig onthuld werden. Daarna volgde een bloemenhulde op het kleine kerkhof van Curfoz waar de vijf omgekomen bemanningsleden al meer dan 75 jaar rusten.
De twee gedenkplaten voor de bemanning van K9353 en P2193 staan in de Rue des Quatre Moineaux te Bouillon (gehucht Curfoz). De straat bestaat uit twee delen, het oude deel met de gedenkplaten, en het nieuwe deel dat van recentere datum is. Neem vanaf de N89 rechts de Rue des Quatre Moineaux (N828) om na ongeveer 500 meter, in een flauwe bocht naar links, rechts het oude deel van de Rue des Quatre Moineaux in te draaien. De eerste gedenkplaat, voor de bemanning van K9353, staat na ongeveer tweehonderd meter aan de linkerkant en de tweede, voor de bemanning van P2193, nog tweehonderd meter verder aan de rechterkant.
Beelden: © Luc Wittemans, 17/07/2016 © Luc Wittemans, 17/07/2016 © Luc Wittemans, 17/07/2016 © Michel Gronemberger, 08/08/2015
Datum gebeurtenis:
12/05/1940
Datum inhuldiging:
08/05/2015
Datum registratie:
31/07/2016
Eigenaar:
Stad Bouillon
Locatie:
Gedenkplaat voor de bemanning van Fairey Battle P2193/PM-
Adres:
Rue de Quatre Moineaux, Sensenruth (Bouillon), gehucht Curfoz

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus