Gedenkplaat voor bemanning van Lancaster III ED488 VN-M 50 Sq

Aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ter Armen (Kapelstraat) werd in september 1983 door burgemeester Leeten en drie bemanningsleden een gedenkplaat bevestigd voor de omgekomen bemanningsleden van een Lancaster.

In de avond van 2 februari 1943 werden 61 RAF-bommenwerpers naar Keulen gezonden. Op de basis Skellingthorpe maken de Lancasterbemanningen van het 50 Sqn zich klaar voor de aanval. Stipt om 18.26 uur koos ook de Lancaster VN-M (ED488) het luchtruim.
In de Lancaster ‘VN-M’ van F/O ‘Al’ Power ontving de radiotelegrafist, Sgt Victor Mitchell, het bericht dat een vijandelijke nachtjager naar de Lancaster sloop. Kort daarop werd het toesel geraakt. De staartschutter, F/Lt J.M. Bousfield, die deze nacht insprong voor de oorspronkelijke staartschutter van deze bemanning, en zijn collega in de rompkoepel, Sgt S. Beadon, stierven onder de moordende projectielen. De ‘Captain’ gaf het bevel het toestel te verlaten. Sgt ‘Nobby’ Clark (boordmeccano), F/O Tom Church (navigator), Sgt Victor Mitchell, en de bommenrichter sgt R. Holland doken, na de parachute aangegespt te hebben, onverwijld in het ongewisse.Tenslotte verliet ook F/O Al Power boven Hamont zijn Lancaster. Zijn brandende machine stuikt drie kilometer verder in het moeras aan de ‘Papeboskes’. Het was 21u.15.

De volgende morgen vinden de bergingsploegen in het opengespatte wrak tussen de Teutenstraat en de Kleine Haart geen spoor van de ongelukkige schutters. De zwaarste brokstukken zijn waarschijnlijk met de stoffelijke resten reeds in de zompige modder gezogen. Het lijkt onmogelijk het water uit het moeras te pompen, zodat een complete berging uitgesloten is.
Aan het gehucht Mulk vindt men het ontzielde lichaam van een vliegenier. In het vliegvest kan met de identiteit vaststellen. Het is Al Power. Naast hem ligt een gedeeltelijk ontvouwde parachute. De plichtsbewuste piloot was als laatste overlevende te laat gesprongen, wat hem fataal werd. Hij wordt op het ‘Feindfriedhof’ van Brustem begraven. Vandaag rust hij in Heverlee.

Sgt R. Holland en F/O Tom Church worden algauw ingerekend. ‘Nobby’ Clark zoekt contact met de lokale bevolking. Samen met hen besluit hij zich over te geven aan de Duitse bezetter. Victor Mitchell wordt, hoogstwaarschijnlijk ten noorden van de grens, door een stokoude priester opgevangen. Maar ook hij geeft zich bij de Nederlandse politie aan.

De namen van Sgt Beadon en F/Lt Bousfield zijn gebeiteld in de zuilen van het gedenkteken van Runnymede, aan de oevers van de Thames. Hier worden zij samen met de andere 20 454 RAF-vliegeniers die geen bekend graf hebben, herdacht.

Tom Church, Norman Clark en Victor Mitchel keerden op maandag 12 september 1983 terug naar de Papeboskes. Zij onthulden er een gedenkplaat met de namen van hun drie gesneuvelde strijdmakkers. Vandaag wordt iedere voorbijganger herinnerd aan het drama dat zich die februarinacht aldaar afspeelde.

Informatie is te vinden in “RAF Bommenwerpers boven België” van Cynrik De Decker en Jean-Louis Roba. Heel wat opzoekingswerk werd ook verricht door de Limburgse Vrienden van de Geallieerde Luchtmacht en Peter Loncke.

Beelden: © Steven Volckaerts, 08/2006 | © Wim Govaerts
Datum gebeurtenis:
03/02/1943
Datum inhuldiging:
12/09/1983
Datum registratie:
07/01/2006
Locatie:
Gedenkplaat voor bemanning van Lancaster III ED488 VN-M 50 Sq
Adres:
De kapel OLV Ter Armen staat op de hoek van de Grote Haart, Kleine Haart en de Kapelstraat, Hamot-Achel
Lengtegraad:
5°31’40.4″E
Breedtegraad:
51°15’12.6″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus