Gedenkplaat voor André Stas de Richelle, PA-12 Super Cruiser OO-GAF

Op 6 juli 1957 had dr. Gildemyn er een 27 minuten durende vlucht opzitten met de Piper PA 12 Super Cruiser OO-GAF, een tot driezit omgebouwde tweezit. Hij werd afgelost door André Stas de Richelle, burgemeester van Bottelare aan wie hij doorgaf dat er bepaalde moeilijkheden waren bij het opstijgen. Hij had langer dan gewoonlijk moeten rijden, het opstijgen was onder een lagere hoek gebeurd, en er was slechts beterschap opgetreden een heel eindje van het vliegveld. Niettemin steeg Stas de Richelle op om twee studenten, Willy Steurbaut en Claude De Poorter (beiden 18 jaar en uit Ronse), een luchtdoop te geven.

Het was een mooie en warme dag waardoor de lucht dunner werd. Reeds bij het opstijgen hadden ooggetuigen bemerkt dat het toestel zich niet normaal gedroeg: toen het enkele meters hoogte had bij het opstijgen, raakte het opnieuw de baan alvorens toch verder op te stijgen. Blijkbaar had het last om snelheid te winnen maar het steeg toch op tot 20 meter boven de autosnelweg. Maar eenmaal daar voorbij zwenkte het toestel naar rechts om de ervoor liggende bomen te ontwijken, kantelde verder naar rechts en crashte om 14.16 uur in het veld achter de autostrade, waarbij het vuur vatte en de drie inzittenden verkoolden. Waarschijnlijk had de piloot nog geprobeerd terug naar het vliegveld te keren of een noodlanding te maken, toen hij met de toenemende moeilijkheden te kampen kreeg. De oorzaken waren nog vast te stellen maar waarschijnlijk was het te wijten aan een combinatie van weersomstandigheden en een verlies aan motorkracht.

André Stas de Richelle had zijn burgerlijk- en legerbrevet behaald in 1921 en stond bekend als ‘fijne bestuurder in het glijvliegen’. Voor het opstijgen had hij steeds de gewoonte in de ‘Derby’ het 45toerenplaatje  » Cindy, oh Cindy » te laten afdraaien, zo ook voor de vlucht waarbij hij verongelukte.

Info Jean-Marie Luyens via Piet Dhanens (20 september 2018):
Na ongeveer 35 jaar is de gedenkplaat eindelijk terecht. Na sluiting van het vliegveld was ik één van de vrijwilligers om het vliegveld nog drie maanden open te houden. Veel was er niet te doen en de meeste vliegtuigen waren al weg. Aangezien toen berichten de ronde deden dat alle gebouwen zouden afgebroken worden, besloot ik de gedenksteen thuis te bewaren.
De steen belandde op mijn stoffige zolder en geraakte jaren en jaren in de vergeethoek, tot ik er een foto van zag in uw derde boek over de geschiedenis van het vliegveld van Sint-Denijs-Westrem. Aangezien er in het Gentse allicht geen vliegveld noch museum meer komt om de steen opnieuw tentoon te stellen, besloot ik de steen terug te brengen waar hij hoorde: bij de familie Stas de Richelle. Na wat googelen kwam ik in contact met de heer André Stas de Richelle, de oudste kleinzoon van de verongelukte André Stas de Richelle, zijn grootvader dus. Een afspraak werd gemaakt en de gedenkplaat werd overhandigd (op de foto rechts André Stas de Richelle, links ondergetekende.)

 

Beelden: © Foto L. Claeys, archief Piet Dhanens | © Archief Jean-Marie Luyens via Piet Dhanens
Datum gebeurtenis:
06/07/1957
Datum registratie:
16/07/2018
Locatie:
Gedenkplaat voor André Stas de Richelle, PA-12 Super Cruiser OO-GAF
Adres:
Afgebroken, vroegere vliegveld van Sint-Denijs-Westrem

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus