Gaf kpt. Fernand Van Leuven, CF100 AX-41

Kpt. Fernand “Coco” Van Leuven verongelukte op 13 maart 1963 in Folkestone (GB) met de CF100 AX-41 van het 349ste AW jachtsmaldeel van de 1ste Wing.

Danny Paspont vond deze info in een krant van maart 1963:
‘Belgisch militair vliegtuig te pletter nabij Folkestone
Twee inzittenden omgekomen.
Dover,13 maart (Reuter) – Een tweemotorig Belgisch militair straalvliegtuig is woensdag bij een navigatieoefening op een grote weg te pletter gestort nabij Folkestone, in Groot-Brittannië.
De lijken der twee inzittenden werden teruggevonden. Het betreft kapitein Fernand Van Leuven, gehuwd, wonende te Pietrebais, en 1ste sergeant Desiré Pauwels, wonende te Bevekom.
Het vliegtuig was van de basis Beauvechain vertrokken voor een oefenvlucht. Een Belgisch woordvoerder verklaarde, dat het ongeval wellicht te wijten was aan het slechte weder. Men meent dat de piloot in de mist zijn weg had verloren. Het toestel was vertrokken voor een vlucht boven het Belgisch grondgebied. Het is de eerste maal in 14 jaar dat een vliegtuig van de Belgische Luchtmacht in Groot-Brittannië verongelukt.’

Met dit artikel komen we dus ook te weten wie de tweede persoon in het toestel is, nl. Desiré Pauwels. Bij verificatie in een naslagwerk van Jan Govaerts ‘Alae icari Fragiles Sunt’ (1989) vind ik de bevestiging van beide namen. Klein verschil, de krant maakt melding van 1ste sergeant, volgens Jan Govaerts is het een adjudant. Het toestel behoorde tot de 349 Sqn. Een heuvel in het landschap werd hen fataal.
Aldus de info ontvangen via Danny Paspont.

Beelden: © Georges Lecomte, 31/07/2010
Datum gebeurtenis:
13/03/1963
Datum registratie:
27/08/2010
Adres:
Begraafplaats van Brussel te Evere, Brussellaan. Perk 6, rij 5, graf 7584.

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus