Edmond Thieffrylaan (Mortsel)

Edmond Thieffry, geboren te Etterbeek op 28 september 1892.
Hij studeert eerst rechten en na het behalen van zijn diploma, vervult hij zijn legerdienst in 1913. Aan het begin van de eerste Wereldoorlog wordt hij krijgsgevangen genomen maar slaagt er in te ontsnappen en het Belgische leger terug te vervoegen. Hij vraagt zijn overplaatsing aan naar het Militair Vliegwezen en begint aan een opleiding van piloot. Aanvankelijk dient hij in een escadrille observatievliegtuigen maar gaat later over naar een jachtsmaldeel. Op 24 januari 1917 vliegt hij tijdens een opdracht tot boven Brussel en voert er enkele acrobatieën uit. Hij zou in de loop van de oorlog tien bevestigde overwinningen behalen. Eén jaar later, op 23 februari 1918 wordt hij neergeschoten en komt opnieuw in krijgsgevangenschap terecht. Hij onderneemt een nieuwe ontsnappingspoging maar wordt tien dagen later terug gevat.
Na zijn vrijlating neemt hij de draad weer op en begint een carrière als advocaat. Nochtans laat de luchtvaart hem niet los en in 1925 stelt hij voor om één van de gloednieuwe Handley-Page W8e van Sabena naar Belgisch Congo over te vliegen. Samen met piloot Leopold Roger en mecanicien Jef De Bruycker vertrok hij op 12 februari 1925 vanuit Brussel aan boord van O-BAHO en kwam na veel avonturen op 3 april 1925 in Leopoldstad aan.
Later zou hij nog drie pogingen ondernemen om zijn vlucht naar Congo over te doen. Een eerste maal gebruikte hij het prototype van een Belgische militair vliegtuig, de ACAZ C.2 O-BAFX, weliswaar met de nodige aanpassingen voor de lange vlucht. Zijn gezellen waren Joseph ‘Pitchou’ Lang en Philippe Quersin. Ze vertrokken op 3 maart 1928 vanaf Haren-Evere maar ver raakten ze niet: de poging eindigde met een noodlanding te Gochenée, bij de Frans-Belgische grens maar nog net in België. Het vliegtuig werd daarbij zwaar beschadigd. Enkele maanden later was hij alweer klaar voor vertrek met een door de Belgische militairen uitgeleende RSV 22/180 met registratie O-BAJE. Samen met Philippe Quersin vertrok hij op 26 juni 1928 maar moest al in Zuid Frankrijk tussen Nimes en Montpellier een noodlanding maken.
Begin 1929 ondernam hij nog een laatste poging. Hiervoor gebruikte hij een van de Avimeta CM.92 toestellen aangekocht door Prince E. de Ligne. Daarbij zat een exemplaar specifiek ontworpen voor lange afstandsvluchten waarmee een non-stop vlucht tussen Parijs en New York zou gemaakt worden. Deze vlucht ging nooit door maar Thieffry vond het toestel wel geschikt voor een vlucht naar Belgische Congo. Op 5 februari 1929 vertrok hij vanaf Deurne (Antwerpen) met O-BAJY maar bijna onmiddellijk na de start moest hij een noodlanding maken in de buurt van Fort III waarbij het toestel zwaar beschadigd werd.
Het tweede exemplaar van de Avimeta CM.92, O-BAJZ, werd per schip naar Congo verscheept waar Thieffry er enkele vluchten mee uitvoerde. Tijdens één van die vluchten, op 11 april 1929, kwam hij in een tropische storm terecht en crashte nabij Kabu in de provincie Kivu. Edmond Thieffry en de piloot Gaston Julien kwamen daarbij om het leven; de mecanicien Gastuche overleefde de crash.

Beelden:
Datum registratie:
12/11/2008
Locatie:
Edmond Thieffrylaan (Mortsel)
Adres:
Edmond Thieffrylaan, Mortsel, Antwerpen

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus