Domein Tommelen – beschermd natuurgebied met bomkraters

2007. De volgende tip van Jan Lantmeeters was ook het vermelden waard. In Hasselt kent men het domein Tommelen, een uniek stuk natuurreservaat dat eigenlijk een bommentapijt was. Het domein is gelegen aan de Westelijke rand van Hasselt. Op 8 april 1944 waren het spoorwegknooppunt en het rangeerstation van Hasselt doelwit van de bommenwerpers van de Amerikaanse 9th Army Air Force. Tussen 8 april en 28 mei werd Hasselt vijftien keer gebombardeerd. Zo’n 110 bomkraters bleven bewaard in het bijna twaalf hectaren groot natuurgebied en poelencomplex van Tommelen. Het domein wordt milieubewust beheerd door Natuurpunt.
(2007)

2008. Bart Beckers heeft het domein op 20 september 2008 overvlogen.
Bart : “Begin september zag ik dat men het gras in de weilanden had gemaaid. Hierdoor werden de bomkraters beter zichtbaar.
Bij de bombardementen van 8 en 10 april 1944 op het station van Hasselt en de NMBS-werkplaats te Kuringen misten heel wat bommen hun doel. Zo ontstonden er een honderdtal bomkraters in de omligende weilanden. Vandaag vormen deze kraters een ideale voortplantingsplaats voor ambifieën”.

Beelden: ©Bart Beckers, 20/09/2008
Datum gebeurtenis:
1944
Datum registratie:
08/08/2007
Eigenaar:
Natuurpunt
Locatie:
Domein Tommelen
Adres:
Westelijke rand van Hasselt

FEEDBACK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus