Bunker van vliegveld (Uitkerke)

Info Peter Dierckx (december 2007):
Duitse bunker. Volgens Peter staat nabij die betonnen versterking ook een wachthuisje. (info december 2007)

Info Leo Wittens (11 februari 2014):
Op het rond punt, schuin tegenover deze bunker, staat nog een grotere bunker van dit vliegveld maar deze is jammer genoeg helemaal overwoekerd en bedolven onder aarde van de aanleg van dit rondpunt.

In de regionale editie van Het Nieuwsblad van 21 februari 2013 verscheen over de bunker volgend artikel:
UITKERKE – Enzo Farina, de voorzitter van de Cultuurraad wil de vliegtuigbunker in Uitkerke opnieuw restaureren. De bunker dateert uit de Eerste Wereldoorlog, maar ligt verstopt onder aarde. ‘De herdenking van de Eerste Wereldoorlog in 2014 is het ideale moment om de bunker opnieuw boven te halen’, vindt de voorzitter. De schepen van Openbare Werken Ivan De Clerck zou de bunker liever slopen.

De vliegtuigbunker uit de Eerste Wereldoorlog ligt naast de belangrijkste invalsweg naar Blankenberge. Toen de rotonde ‘De Blankenbergeoises’ werd aangelegd, verdween de bunker onder de stortaarde van de werken. Enzo Farina, de voorzitter van de Cultuurraad, vindt dat de tijd rijp is om de bunker opnieuw boven te halen. ‘In Blankenberge liggen maar twee bunkers uit die periode, op een paar honderd meter van elkaar’, zegt Farina. ‘De herdenking van de Eerste Wereldoorlog in 2014 is het ideale excuus om de bunker van onder de aarde te halen. Blankenberge neemt trouwens deel aan die herdenking.’ Volgens de Cultuurraad kan de bunker een bijzondere bestemming krijgen. ‘Als de vliegtuigbunker wordt gerestaureerd en heringericht, kan hier een mooi museum worden gemaakt’, vindt Farina. ‘Er is hier plaats voor informatiezuilen over de Eerste Wereldoorlog, maar de bunker ligt ook ideaal om toeristische informatie te geven over de regio.’

Liever slopen
Volgens schepen van Openbare Werken Ivan De Clerck (Open VLD) heeft de stad geen plannen om de bunker te restaureren. ‘Zowel het Vlaams Gewest als het stadsbestuur hebben het plan opgevat voor de sloop van de bunker’, reageert hij. ‘De bunker staat te dicht bij een openbare weg om er iets mee aan te vangen. De sloop zal pas gebeuren na de aanleg van de verbindingsweg van de rotonde naar de Schaapstraat. Die weg is in 2015 gepland.’
NMI

Focus WTV, 9 april 2014, Bernard Vanneuville / Aline Declercq
In Uitkerke wordt een bunker uit de Eerste Wereldoorlog opgeknapt. De betonnen constructie is een overblijfsel van het militair vliegveld dat deel uitmaakte van de kustbewaking.
Een team van Belgische en Duitse oud militairen werken samen om de bunker te restaureren. De bunker wordt waterdicht gemaakt en wordt van een vochtwerende beschermlaag voorzien. Het initiatief komt van de Kring Officieren Blankenberge.

De bunkers worden goed beschreven in het boek ‘Koers Noordzee, Duitse marinevliegtuigbasissen aan de Belgische Oostkust 1914-1918’ van auteur Eddy Lambrecht. De auteur vond ten westen van de Brugsesteenweg nog een betonnen fundering van latrines.

Beelden:
Datum gebeurtenis:
1917
Datum registratie:
22/01/2007
Locatie:
Bunker van vliegveld (Uitkerke)
Adres:
Brugsesteenweg 110, UItkerke, Blankenberge
Lengtegraad:
3°09’17.9″E
Breedtegraad:
51°17’34.1″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus