Dirk « Speedy » Desplenter (1935-2020), vliegende legende

mock-up_boekDDS_140820 (1) kopie 2

Wevelgem, 27 september 2020. Dirk Desplenter is een bekende en beruchte piloot in de Belgische luchtvaartwereld. In 2017 kreeg hij nog een vlucht cadeau in een P-51 Mustang (zie het gastartikel). Dat was de allerlaatste keer dat hij in een vliegtuig stapte. Op 11 mei 2020 vertrok hij voor zijn laatste vlucht. Auteur Guido Bouckaert wilde Dirk na zijn overlijden niet zomaar laten verdwijnen in de plooien van de Belgische luchtvaartgeschiedenis. Samen met de familie schreef hij een rijk geïllustreerde biografie over deze boeiende man.

« Op de luchthaven zouden we dit weekend normaal gezien een herdenkingsmoment organiseren ter ere van Dirk, » zegt Guido in de luchthaventerminal waar hij het ganse weekend aanwezig is om de exemplaren uit de voorverkoop te overhandigen. « Door de Corona maatregelen werd dat moment steeds weer opgeschoven. Toch hield ik er aan om dit weekend het boek uit te brengen. De eerste oplage van 300 exemplaren was in amper twee weken uitverkocht, » stipt hij aan.

Guido is dan wel de auteur van het werk, zonder de uitgebreide hulp van de familie van Dirk Desplenter zou het boek nooit tot stand zijn gekomen. Guido zegt: « De jeugdjaren van Dirk bestaan uit de talrijke anekdotes, brieven en foto’s die werden opgerakeld uit het familiearchief. Naast het boek leverden die gesprekken voor mezelf ook vriendschappen op. »


Militaire carrière

Nog unieke archiefstukken vond Guido bij het Centrum voor Historische Documentatie van Defensie/ADIV-S-CA in de persoonlijke dossiers van Dirk. Verschillende autenthieke rapporten en verslagen geven de militaire carrière van Speedy – naast de vele foto’s – nog meer ‘kleur’ in het boek.

Naast zijn militair leven was Dirk al actief bij West-Vlaamse vliegclubs. Na zijn vertrek bij de luchtmacht in 1986 volgde nog een tweede leven in de burgervliegerij. Ook hier weer meer van hetzelfde: anekdotes, vaak grappig en even vaak mooie momenten die Dirk beleefde met collega’s of leerlingen. Daarnaast is ook een apart hoofdstuk weggelegd voor de Flying Legends waar Dirk de leader was en de Hawker Fury vloog op airshows in binnen- en buitenland.

Guido is samen met vele anderen geslaagd in het opzet om de herinneringen aan Dirk Desplenter levendig te houden. De verhalen en anekdotes in deze biografie karakteriseren Dirk ten volle. Naar onze mening is het verhaal van Dirk wel nog niet helemaal geschreven. Dat kregen we ook te horen van Guido: een bijkomende – aangevulde – druk zit voorlopig in de pipeline. Pas na het uitbrengen van dit boek kwamen nog verschillende bronnen met heel wat bijkomende info en anekdotes over Dirk.

Wie interesse heeft in deze vernieuwde uitgave kan auteur Guido Bouckaert contacteren: bouckaert.guido@gmail.com.

Het boek kan besteld worden bij Guido Bouckaert/Aeroscript, Grietestraat 6, 8810 Lichtervelde en kost 35 euro (portkosten inbegrepen).
Overschrijven op BE84 0004 2618 5159
bouckaert.guido@gmail.com

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus