Impressie 2019 – deel 1: militair & cargo

Werchter, 31 december 2019. De grootste uitdaging wordt ook dit jaar het schrijven van een gepaste introtekst om het overzicht van 2019 aan te kondigen. Aan interessante bezoekers ook dit jaar geen gebrek. In dit eerste deel brengen we alvast een overzicht van interessante militaire en cargotoestellen die in de loop van 2019 op de Belgische luchthavens gespot konden worden.

 

Kevin Cleynhens

Foto’s: Kevin Cleynhens / Giovanni Verbeeck / Guy Viselé

Naast A319s en A340s heeft de Luftwaffe nu eveneens een A321-231 15+04 in de vloot. Het toestel, dat eind september 2018 geleverd werd aan de Luftwaffe, vloog voordien bij Lufthansa als D-AISE. (Foto Kevin Cleynhens)

Het blijft toch altijd een prachtig zicht, zo’n Boeing E-4B ‘Doomsday Plane’. (Foto Kevin Cleynhens)

Voor het vervoer van hooggeplaatste militairen of regeringsleiders gebruikt de Amerikaanse luchtmacht deze C-32A, wat in burgerluchtvaart een Boeing 757-2G4 is. Van deze C-32As heeft de US Air Force er vier in gebruik voor VIP transport, waaronder deze 99-0004. (Foto Kevin Cleynhens)

De Poolse regering is aardig op weg om de VIP vloot te vernieuwen. Naast de Embraer E-jets hebben ze nu eveneens een Gulfstream G550 en deze prachtige Boeing 737-86X die de registratie 0110 draagt. Het toestel is voorzien van een speciale staartbeschildering ter ere van de 100e verjaardag van Polen. Leuk detail: de staart is verschillend aan beide zijden. (Foto Kevin Cleynhens)

De Hongaarse A319 (605) ziet er gelikt uit – en blijft een opvallende verschijning – in zijn rasecht militair kleurenschema. (Foto Giovanni Verbeeck)

Ook de Hongaarse regering is bezig aan een vlootverjonging. Naast twee A319s beschikken ze eveneens over deze Dassault 7X met registratie 606. (Foto Kevin Cleynhens)

Een Lockheed CC-130J met registratie 130615 kon uitzonderlijk op baan 25L op Brussels Airport gefotografeerd worden. (Foto Kevin Cleynhens)

De Mirage 5BD BD09 wordt op regelmatige tijdstippen uit de hangar gerold voor een fotoshoot. De oude hangars beginnen de sporen van ouderdom te tonen en de Mirage zal weldra verplaatst worden naar de nieuw gebouwde hangars naast Droneport. (Foto Kevin Cleynhens)

De romp van de Lockheed C-130H CH10 wordt gebruikt door de brandweer van Brussels Airport voor destructieve oefeningen. De romp werd op 6 januari 2019 volledig verschroot en afgevoerd. (Foto Kevin Cleynhens)

Voor korte verplaatsingen beschikt de Royal Air Force Queen’s Flight over deze Agusta A109E Power met registratie GZ100. (Foto Kevin Cleynhens)

Een mooie KC-130J KAF328 van de regering van Koeweit geniet van de Belgische zon op het General Aviation platform op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

Vele spotters zullen het gevoel kennen: zon – zon – zon en op het juiste moment voor die mooie side on… net geen zon. Zo verging het me ook met deze Lockheed CC-130J van de Tunesische luchtmacht die zowel een civiele (TS-MTL) als een militaire (Z21122) registratie draagt. (Foto Kevin Cleynhens)

Cargo

El Al nam dit jaar alle Boeing 747s uit dienst, waaronder ook hun enige cargotoestel. Ik kon 4X-ELF in het voorjaar fotograferen bij de start op het vliegveld van Luik. (Foto Giovanni Verbeeck)

747-4EVERF 4X-ICD vliegt sinds februari 2019 voor het Israëlische Cargo Air Lines in de basiskleurtjes van het in 2012 ter ziele gegane Jade Cargo. (Foto Giovanni Verbeeck)

Brussels Airport mocht in 2019 Sichuan Airlines Cargo verwelkomen met een tweewekelijkse vlucht tussen het Chinese Chengdu en Brussel. De maatschappij zet daarbij deze Airbus A330-243F B-308L in. Het toestel was reeds eerder op Brussels Airport te zien als A7-AFV van Qatar Airways Cargo. (Foto Kevin Cleynhens)

In september 2018 nam DHL/EAT Leipzig deze Airbus A330-243F D-ALMD in dienst. Het toestel kwam van Etihad Airways Cargo (A6-DCB) die z’n hele A330F vloot van de hand deed wegens tegenvallende cargozendingen. (Foto Kevin Cleynhens)

De jumbo’s van het Moldavische Aerotranscargo zijn op regelmatige basis op Luik te bewonderen. 747-412FSCD ER-BBJ is een oude bekende, het toestel vloog tot 2016 bij Singapore Airlines als 9V-SFG. (Foto Giovanni Verbeeck)

Deze British Aerospace BAe 146-300QT G-JOTE van JOTA Cargo is een oude bekende op de Belgische luchthavens. Het toestel vloog nog bij TNT Airways als OO-TAE. (Foto Kevin Cleynhens)

Na een carrière als passagiersvliegtuig bij American Trans Air (ATA) en China Southern landt deze Boeing 737-83N als Boeing Converted Freighter (BCF) voor de eerste maal op Luik. Het toestel wordt uitgebaat door West Atlantic in opdracht van FedEx. Met een nuttige lading van 23,9 ton is de Boeing 737-800(BCF) uitermate geschikt voor het express vrachtsegment. (Foto Kevin Cleynhens)

Deze CargoAir / DHL 737-448(SF) LZ-CGR is een oudgediende op Brussels Airport. Het toestel vloog nog voor Sobelair als OO-SLW. (Foto Kevin Cleynhens)

Een van de targets op Brussels Airport in 2019 was deze Tampa Cargo A330-243F N330QT. Het mooie weer in februari bracht meteen heel wat lokale en buitenlandse spotters op de been. (Foto Kevin Cleynhens)

Anno 2019 beginnen MD-11’s stilaan een zeldzame verschijning te worden, zelfs in de wereld van de luchtvracht. Western Global MD-11 N412SN werd op de gevoelige plaat gezet aan de baankop van 22L in Luik. (Foto Giovanni Verbeeck)

Best leuk indien je twee vliegen in een klap kan slaan: ook MD-11 N546JN werd op 14 september na de pushback op Luik gefotografeerd. (Foto Giovanni Verbeeck)

Het Slovaakse Air Cargo Global heeft twee 747-400 vrachters in de vloot, waarvan OM-ACG ‘Princess Kristina’ voorzien is van wat knuddige stickertjes op de romp. (Foto Giovanni Verbeeck)

Ook Turkish Cargo zette de Airbus A330-243F in op de vlucht van en naar Brussel. Op zondag voormiddag kwam deze vrachter uit London Stansted om daarna te vertrekken naar Istanbul. (Foto Kevin Cleynhens)

Een heuse Antonov 124 op Luik. De An-124 UR-82027 draagt het nieuwe corporate identity van Antonov Design Bureau en werd met 50mm brandpunt gefotografeerd bij de landing op 04R. (Foto Giovanni Verbeeck)

Picture of Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus