Wright-Cyclone-motor van B-17 92BG 325BS 42-39960 NV+

Na het overlijden van Alois Van Duysen verhuisde de beschreven vliegtuigmotor van locatie.

In een voortuin in de wijk ‘t Hoog ligt een Wright-Cyclone-motor afkomstig van een B-17 van de 92 Bomb Group 325 BS die op 2 maart 1944 verloren ging. Dit interessant reliek werd opgegraven door Alois Van Duysen en is sindsdien tentoongesteld, voorzien van een informatiebordje.

Alois zette tevens een gedenkkruisje op de plaats waar de piloot Chesmore sneuvelde. (Wijk ’t Hoog, Moerzeke-Kastel).

Later plaatste hij in de Kraaienbroek te Mariekerke een gelijkaardig kruisje op de plaats waar de co-piloot Teachy van hetzelfde toestel om het leven kwam. Het is te gesitueerd in het midden van een landbouwgebied en niet eenvoudig te vinden. Steven Volckaerts gaf ons volgende wegbeschrijving. Aan de linkerkant van het kerkhof van Mariekerke (gelegen aan de Droogveldstraat-Bovenstraat) is er langsheen de Bovenstraat een veldweggetje dat naar een boerderij leidt. Net voor de boerderij is er weer een veldweggetje aan de rechterkant. Als je deze weg volgt kom je aan het kruis. Er is geen straatnaam, de plaats wordt aangeduid als de “Kraaienbroek”. Het monument wordt onderhouden door Lucien De Leeuw uit Mariekerke.

In de B-17 die op 2 maart 1944 in Moerzeke neerkwam zaten volgende bemanningsleden: CHESMORE Floyd KIA,TEACHEY Leroy KIA,GREELEY Fred ,MAZZY George ,FRANZ Arnold,MANNO Paul,BRANDON Lawrence,MISHONSKY Ed,BARNES James,JACK Alexander KIA.

Alois Van Duysen overleed op 20 juni 2003. Fred Greeley, de navigator van de Chesmore crew, reageerde geschokt op het overlijden van Alois: “It feels like we lost another crewmember”. Waarschijnlijk was Alois één van de eerste in België om aan luchtvaartarcheologie te doen. Na het overlijden van Alois plaatste zijn echtgenote het kruis voor de piloot ook in hun tuin, naast de Cyclone-motor.

Het Nieuwsblad, 28 feb 2008. Vandaag vindt aan de Sint-Margrietstraat in Grembergen een herdenkingsplechtigheid plaats. Marc Goossens heeft de motor van het wrak geïsntalleerd tegen zijn huisgevel (zie Grembergen)

Beelden:
Datum gebeurtenis:
02/03/1944
Datum registratie:
05/01/2006
Eigenaar:
Alois Van Duysen
Adres:
Voortuin wijk ‘t Hoog

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer