Typhoon Pilots Memorial, hulde aan o.a. S/Ldr Gonay, F/O Soesman en F/Lt Roelandt

Monument met daarop o.a. de naam van een Belgische Typhoon-piloot die in Normandië sneuvelde, nl. S/Ldr Henry Gonay. Meer informatie over Gonay is te vinden op de site van de Vieilles Tiges,
Op de site lezen we o.a.:
Op 14 juni 1944 leidt Gonay een patrouille van 8 Typhoons, bijgestaan door 8 Spitfire XIV van het 610s Smd ter hoogte van Jersey. Terwijl hij over Corbière vloog, bemerkte hij twee gewapende vissersboten waarop hij onmiddellijk de aanval inzet. Een muur van luchtafweer afkomstig van het eiland Jersey en van de schepen voor de kust verspert hem de weg en zijn Typhoon wordt zwaar getroffen. Hij poogt nog te landen in het noordwesten van het eiland, maar de landing is brutaal en het vliegtuig vat vuur. Hij overleeft de crash niet.
Henry Gonay wordt met militaire eer begraven op het militair kerkhof te Jersey. Op 2 juli 1944 wordt hem het DFC verleend door Zijne Majesteit Koning George VI met de volgende melding: “Squadron Leader H. Gonay has completed 138 operational sorties and has displayed outstanding ability, courage and determination which have contributed largely to the successes achieved by his squadron. Squadron Leader GONAY has destroyed one enemy aircraft and damaged further three. He has also sunk a loo ton support vessel”.
In oktober 1949 wordt zijn stoffelijk overschot gerepatrieerd en begraven op het kerkhof te Evere.
Majoor Vlieger Henry Gonay, DFC, is peter van de promotie leerlingen-piloten 89B
Info Steven Volckaerts (3 september 2018):
Naast S/Ldr Gonay staan nog twee Belgische piloten vermeld op dit monument nl F/Lt Roelandt en F/O Soesman. Beiden sneuvelden in dienst van 609 Sqn.
Info ivm Roelandt is reeds opgenomen in de database bij het monument te Bully.
F/O Pierre Leopold Soesman, geboren te Sint-Gillis/Brussel op 20 april 1922, werd op 11 mei 1944 in zijn Typhoon Ib met serial MN496 geraakt tijdens een missie op een radarinstallatie nabij Le Havre en verdween in zee.
Zijn naam is vermeld op panel 248 van het Runnymede Memorial (foto 5 en 6) en de promotie 94A werd naar hem vernoemd.
De plaats waarop het monument staat kreeg de naam ‘Place du Lt Roy A Crane’ maar dit blijkt geen door google gekende straatnaam te zijn. Flight Lieutenant Roy Crane was een Typhoon-piloot van 181 Squadron die op 2 augustus 1944 geraakt werd door Duitse flak en uit zijn Typhoon JP430 moest springen. Hij werd krijgsgevangen gemaakt. In 1991 werden opgravingen gedaan naar de resten van zijn vliegtuig waaraan Roy Crane zelf deelnam. Op de plaats van de crash in Pont-d’Ouilly (Calvados) staat een gedenkplaat voor deze gebeurtenis.
Beelden: © Steven Volckaerts, 28/08/2018 | © Luc Wittemans
Datum gebeurtenis:
14/06/1944
Locatie:
Typhoon Pilots Memorial
Adres:
Op de hoek van de D675 Route de Bretagne en D83 Rue des Lilas, Noyers-Bocage, Normandië

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer