Special memorial voor de bemanning van Hudson FK803 MA-N 161 Sqn

161 Squadron werkte voor het Special Operations Executive (SOE) en was gespecialiseerd in het droppen en oppikken van ‘agenten’ in bezet gebied. Deze ‘agenten’ moesten inlichtingen inwinnen, eventueel sabotage-acties uitvoeren en in het algemeen de verzetsgroepen ondersteunen. De nacht van 20 op 21 maart 1945 was geen goede nacht voor 161 Squadron. De eenheid verloor die nacht drie Hudsons waarbij 11 van de 12 bemanningsleden en 3 SOE agenten om het leven kwamen. Twee van deze drie Hudsons hebben een Belgische connectie.
T9445/MA-O kwam neer te Lamormenil waarbij de vier bemanningsleden om het leven kwamen. Ze zijn nu begraven op het CWGC van Heverlee en in Lamormenil staat een gedenkteken voor hen.
De andere Hudson met Belgische connectie was FK803/MA-N. Zowel voor FK803 als van T9445 bestaat het vermoeden dat ze het slachtoffer werden van ‘friendly fire’, in dit geval Amerikaanse P-61 Black Widow nachtjagers.
FK803 kwam neer op het grondgebied van Mausmuhle in het Groothertogdom Luxemburg. Drie van de vier bemanningsleden kwamen om het leven: navigator F/O Henry S. Johnson, radio-operator F/L Raymond F. Escreet en boordschutter F/O Forrest H. Thompson DFM RNZAF kwamen om het leven. De piloot, F/L Terence Helfer, kon ontkomen. Aan boord waren ook drie Belgische SOE-agenten die alle drie om het leven kwamen: Lt Jean Morel (geboren te Bouillon op 1.5.1921), Lt Guy Corbisier (geboren te Berchem-Antwerpen op 29.7.1920 en Lt Léon De Winter (geboren te La Louvière op 6.4.1921). Blijkbaar werden de zes gesneuvelden ter plaatse begraven en na de oorlog lobbyden de plaatselijke autoriteiten om de graven ongestoord te laten en ze niet over te brengen naar één of ander groter kerkhof. Uiteindelijk stemde de CWGC erin toe. Naast de graven liggen nog steeds substantiële delen van de Hudson. Vroeger kon iedereen het wrak benaderen en eventueel onderdelen verwijderen en meenemen maar recent werd een omheining geplaatst.
Voor de drie Britse bemanningsleden bestond op het CWGC kerkhof van Hotton een commemoratieve ‘headstone’. Aanvankelijk publiceerden we hier dat het om de drie Belgische slachtoffers ging maar dat was niet correct. De redactie bracht in de periode 2017-2018 meerdere bezoeken aan het kerkhof om de headstone te fotograferen maar kon dit gedenkteken niet vinden. De administratie van het CWGC bracht hieromtrent opheldering. Op een bepaald ogenblik werd de beslissing genomen dat de belangrijkste plaats van herdenking van de Britse drie bemanningsleden hun graf in Maulusmuhle in het Groothertogdom Luxemburg was. Als gevolg daarvan is in 1999 de commemoratieve headstone in Hotton verwijderd.
Met dank aan René Torsin.
Beelden: ©
Datum gebeurtenis:
21/03/1945, 22/03/1945
Datum registratie:
08/10/2008
Eigenaar:
CWGC
Locatie:
Special memorial voor de bemanning van Hudson FK803 MA-N 161 Sq
Adres:
CWGC Cemetery, Rue de la Libération, Hotton

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer