Poortwachter Thunderstreak FU177

Deze Republic F-84F staat als poortwachter opgesteld bij de vliegclub Sanicole te Leopoldsburg. Op 29 mei 1957 werd de jachtbommenwerper bij de Belgische Luchtmacht in dienst genomen als FU-177 met squadroncode 3R-G van het eerste smaldeel van Florennes. Op 23 februari 1965 werd het toestel naar Koksijde overgebracht waar het tijdelijk werd gestockeerd, op 16 juli 1969 werd het terug in dienst gesteld bij de 3de Wing te Bierset. De Thunderstreak werd op 27 augustus 1970 naar Koksijde overgevlogen om te worden gestockeerd. In 1972 werd hij officieel van de inventaris geschrapt en naar Kleine Brogel vervoerd om te gebruiken als “decoy”. Eerst zou de F-84F dan uitgekozen worden als monument in het Ruiterijkamp te Leopoldsburg, uiteindelijk kwam hij als poortwachter bij Sanicole terecht.

Het toestel wordt gerestaureerd door de clubleden. Voor de restauratie werd gebruik gemaakt van onderdelen van F84F’s die zich op het schietveld van Helchteren bevinden.

Beelden: ©Paul Van Caesbroeck, 26/02/2006
Datum registratie:
10/03/2006
Eigenaar:
Sanicole
Adres:
Vliegveld

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer