Monument voor Lancaster R5728 en graven 7 bemanningsleden

De gedenksteen staat op de begraafplaats van Braine-le-Comte (Chemin des 10 maisons), vlak naast de graven van de zeven bemanningsleden. De steen op de voorgrond (met de tekst) zou eerst op een andere plaats gestaan hebben. Op de andere steen staan de foto’s van alle bemanningsleden. De bevolking zorgt ook nog steeds voor deze graven, er worden nog regelmatige bloemen neergelegd.
Het monument is voor de bemanning van de Lancaster R5728 van het 50 Sqn die op 30 juli 1942 boven Braine-le-Comte ontplofte, het werd neergehaald door Reinhold Eckardt. Een motor kwam neer op een school waar Duitse soldaten gelegerd waren, zes van hen kwamen om.
De zeven bemanningsleden van de Lancaster verloren het leven: Sergeant (Air Gnr). Cyril Alfred Bowes, Pilot Officer (Obs). Robert Hugh Curran, Pilot Officer (Pilot) Leslie Foster, Flight Sergeant Cameron Duff Kennedy, Sergeant Cyril John Stallard, Sergeant (Flt. Engr). Douglas John Ware en Sergeant Allan Wyles.
Het einde van deze Lancaster wordt door Willy Félix beschreven in “Le Dernier raid.Le Lancaster de Braine-le-Comte: 30 juillet 1942”, in 1989 uitgegeven bij J.M. Collet.
Beelden: © Wim Govaerts | © Luc Van Waeyenberge
Datum gebeurtenis:
30/07/1942
Datum registratie:
28/09/2006
Locatie:
Monument voor Lancaster R5728 en graven 7 bemanningsleden
Adres:
Begraafplaats Braine-le-Comte, Chemin des 10 Maisons.
Lengtegraad:
4°07’49.4″E
Breedtegraad:
50°36’59.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer